
!--akiadsense-->
Torna el desencontre entre els productors extremenys i valencians de cava i el Consell Regulador del Cava per la limitació en noves plantacions, com ja va passar fa un any. Tant el Govern d’Extremadura com el Valencià han manifestat al Ministeri d’Agricultura (MAPA) el seu desacord amb les autoritzacions de noves plantacions de vinya a nivell nacional. Rebutgen restringir a 0’1 hectàrees la superfície disponible per a autoritzacions de nova plantació en les zones geogràfiques delimitades per la DO Cava, atès que no es comparteixen els informes justificatius presentats. S’oposen també a les restriccions a les autoritzacions de conversió de drets de plantació en les zones delimitades per aquesta denominació d’origen. També s’objecta el límit màxim de 337,06 hectàrees per a les autoritzacions de replantació que destinin la seva producció a l’elaboració de vins emparats per la DO Cava.
Recentment ‘El Confidencial’ ha publicat: “a Almendralejo (Badajoz) els agricultors parlen directament “d’humiliació”. Diuen que per culpa d’una política proteccionista dels cellers de cava catalans, el seu futur està en perill i amb això el teixit exconòmic de tota la ciutat, que ha convertit el cava en el seu senyal d’identitat”. Afegeixen també que “els pagesos i elaboradors tenim capacitat per multiplicar hectàrees de vinya per cava perquè la demanda és enorme, però ens trobem amb que el Consell Rebulador del Cava ha decidit que aquí no creix ningú. A Catalunya estan saturats i fa anys que no creixen en vendes a nivell nacional i ens ho fan pagar a nosaltres que podríem triplicar la producció. Ens veuen com una amenaça quan ens haurien de veure com una oportunitat” protesta Juan Antonio Álvares, gerent de la Comunidad de Labradores de Almendralejo.
Pel que fa al govern valencià la Conselleria d’Agriculturam en un comunicat, qüestiona l’oportunitat de restringir a 0’1 hectàrees la superfície disponible per a autoritzacions de nova plantació en les zones geogràfiques delimitades per aquesta denominació, “atés que no es comparteixen els informes justificatius presentats per la DO Cava”. Per la mateixa raó, “es planteja l’oposició a la restriccions a les autoritzacions de conversió de drets de plantació en les zones delimitades per aquesta denominació d’origen”.
De la seva banda des de l’organització agrària JARC, sol·liciten que el ministeri sigui encara més restrictiu i que el creixement sigui zero: ni noves plantacions ni replantacions de vinya. Els arguments són els mateixos que esgrimieix el Consell Regulador que és la manera de garantir un equilibri entre l’oferta i la demanda i que es pugui mantenir la qualitat i aconseguir uns preus justos i estables pels viticultors.
L’any 2016 la superfície de la DO Cava era de 33.903 hectàrees. Ja llavors s’advertia del risc d’augmentar les hectàrees, especialment per la replantació i reconversió de drets de plantació de vinya. La superfície de vinya registrada a setembre de 2017 era de 36.110 mentre que el mes de setembre de 2018, la superfície s’ha situat en 37.858 hectàrees, el que consideren un creixement sense precedents en la història d’aquesta Denominació d’Origen.
Aquest creixement de l’11’66% en dos anys, afirmen que contrasta amb la dinàmica de les vendes del cava, que ha passat dels 244,1 milions expedits l’any 2015 als 252,5 milions registrats l’any 2017. Des de JARC creuen que el desequilibri entre el creixement en superfície i el volum de vendes justifica la seva demanda.
Recordem que és la UE qui determina per a cada un dels Estats membres quina és la superfícies que s’autoritzarà en general. Qui pren la decisió, per a cada una de les denominacions d’origen és el Ministeri d’Agricultura, però els Consells Reguladors de les DOs, poden sol·licitar una restricció en les noves autoritzacions amb el vist i plau del Govern Espanyol.