VadeVi
Verema 2022 a Catalunya: s’avança i se’n preveu menys producció però sana

L’hivern, l’estiu i la primavera amb temperatures càlides i episodis de pluja escassos han portat situacions de sequera a les vinyes, en general a tot Catalunya. Aquest fet ha provocat un avançament de la verema d’entre set i deu dies en diferents zones de Catalunya, segons apunta el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat en un comunicat.

Tot i això, continua, gràcies a les tasques de maneig dels viticultors, que han llaurat més sovint les vinyes per aprofitar la saó, els ceps tenen un bon desenvolupament i s’han equilibrat i s’espera que el raïm sigui sa i de qualitat.

A més a més, i pel nombre de raïms que s’observen, s’espera una collita menor, amb una reducció aproximada del 15% de mitjana, sempre i quan el pes mitjà del raïm es mantingui dins dels valors normals. Tot plegat, expliquen, dependrà de les pluges que hi pugui haver a partir d’ara.

Raïm negre de la verema 2021 | DO Montsant

Monitoreig i seguiment de verema

L’INCAVI monitoritza i fa un seguiment de la verema des de l’any 1984 de la ma del personal tècnic de les Agrupacions de Defensa Vegetal i les Denominacions d’Origen. El seguiment es fa a peu de vinya, i es recullen mostres en diferents camps per tenir dades d’estimació de collita i maduració de raïm que després es transfereixen als viticultors i cellers perquè disposin de més informació per prendre decisions a l’hora d’iniciar la verema.

Pel que fa la sortida de raïms, personal tècnic de l’INCAVI recull dades de 21 vinyes de varietats macabeu, xarel·lo i parellada. Aquest 2022, la sortida de raïms ha estat entre un 4% i un 33% inferior a la campanya de 2021, més reduïda en la varietat macabeu i més conforme en el xarel·lo. Estimacions de raïms fetes en altres zones com la Conca de Barberà o la Terra Alta destaquen un nombre de raïm regular.

Pel que fa a l’orientació sobre l’inici de la verema, des de l’1 d’abril fins al 31 de juliol s’analitzen les temperatures diàries i els graus acumulats i, a finals de juliol, es fan controls de maduració en diferents vinyes. Les dades recollides mostren que hi ha un avançament d’entre set i deu dies en la verema.

Raïm blanc de la DO Terra Alta
Raïm blanc de la DO Terra Alta

La verema s’avança arreu de Catalunya

Segons les dades recollides pel personal tècnic de l’INCAVI i de les Denominacions d’Origen, els controls de maduració iniciats l’ultima setmana de juliol en diferents vinyes del Penedès i de la DO Cava confirmen que està avançada la maduració de la varietat chardonnay entre 7 a 9 dies respecte de l’any 2021.

Al Penedès, la verema s’avança en els escumosos o tipus de vins de varietats primerenques. Hi ha parcel·les que s’han veremat el 27 de juliol (6-9 dies més aviat que l’any 2021), però l’entrada de raïm es generalitzarà la setmana del 8 d’agost. S’espera una verema un 15-20% inferior a l’any 2021 i al voltant d’un 25% menys que en un any normal.

A Costers del Segre, la sequera ha afectat tot el territori i s’espera una reducció de la collita d’un 10% a les zones de secà. En les de reg, es preveu una campanya normal. Les primeres varietats a veremar han estat el chardonnay a Raimat el 29 de juliol, i es preveu collir sauvignon blanc i ull de llebre a Pallars la segona quinzena d’agost i viognier i syrah a les Garrigues a començaments de setembre

.La verema que s’iniciava en moltes denominacions d’origen a començaments de setembre es preveu que s’avanci a finals d’agost. En són exemples la DO Alella, on es començaran a collir algunes varietats primerenques més aviat de l’habitual, però la major part de cellers preveuen collir entre finals d’agost i començaments de setembre. La DO Conca de Barberà també creu que avançarà l’inici de la collita a finals d’agost i es generalitzarà al setembre. La DO Pla de Bages preveia un avançament del cicle vegetatiu, però, en tractar-se d’una zona tardana i per les condicions de calor i sequera, el moment òptim per a la collita de les varietats més primerenques encara és incert; segons les dades que es tenen, es creu que tindran un nombre de raïms baix i una reducció de la collita.

A l’Empordà, la previsió és que es comenci entre 4 i 7 dies abans de l’habitual per la intensa calor i per la manca d’aigua. Aquests factors també fan pensar en un volum de collita més baix al de l’any passat i de la mitjana dels últims anys. En zones una mica més humides, la vegetació de les vinyes s’ha mantingut millor.

La DO Tarragona espera una collita irregular amb un lleuger descens en algunes varietats, i, en d’altres, com les garnatxes i carinyena, bona i similar a la mitjana. L’inici de la verema es preveu una setmana abans del normal.

La DO Terra Alta té una bona previsió de collita i és la zona amb menys problemes per la manca d’aigua a les vinyes. En unes vinyes puntuals, la producció es veurà minvada per una tempesta amb pedregada del passat 6 de juliol. En el cas de la DO Montsant, encara és una mica aviat per fer una previsió de verema, però també preveu un avançament d’uns 5 dies respecte de l’any passat. De moment, han passat les onades de calor de juny i juliol sense que s’observessin els danys que van patir a l’estiu de 2019. Igualment, la DOQ Priorat també preveu avançar la verema.

Més notícies
Robert Savé és investigador emèrit de l’IRTA, expert en vitivinicultura i canvi climàtic

Robert Savé: “Mantenir vins bons però uniformes serà cada cop més difícil”

L'investigador emèrit de l'IRTA parla de l'avançament de la verema, el canvi climàtic i els problemes i les possibles solucions disponibles
:  - Mobile

Comença una de les campanyes de verema més primerenques de la història

Diversos cellers comparteixen imatges dels primers gotims collits | Els experts apunten l'avançada a causes climàtiques
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa