Els resultats de la investigació sobre el cas ‘Reserva de la Tierra‘ duta a terme en els darrers mesos pels Mossos d’Esquadra continuen desvetllant algunes de les incògnites més escabroses d’aquest escàndol que sacseja el sector del vi. Després d’assenyalar empreses i persones imputades que hauran de presentar-se a declarar el proper mes de setembre, també hi ha un apartat interessant que se centra en l’origen del vi que s’hauria venut com si fos català.
Seguint el fil de diversos correus electrònics, s’ha pogut identificar l’existència de cisternes de lloguer que s’encarregaven de dispensar els litres de vi a doll que després comercialitzarien amb distintius d’origen de Catalunya.
Els cossos policials determinen que la diferència entre les qualitats de vi qualificat pels Consells Reguladors i les quantitats de vi de cada DO indica “de forma clara” que aquests vins (“que s’obtenen a baix preu”, diuen literal), “s’utilitzen per a elaborar els vins fraudulents”.
A tall d’exemple, detallen el contingut d’un correu electrònic amb data 6 de desembre de 2020 que envia el servei d’Enologia de l’empresa a un treballador de Bodegas la Soterraña, de Valladolid. Aquest últim els havia fet arribar mostres de vins de Rueda, Toro i Valladolid, i pregunta si en voldran. L’empresa els informa explícitament quines mostres “serviran per al Priorat i quines no, després -important detall- d’infusionar-les amb més fusta”.

Procedència del vi a doll
Fonts policials apunten que l’empresa disposava de cisternes externes de lloguer en diversos punts de la geografia espanyola, i malgrat hi ha poc més de tres milions de litres que es compraven a Catalunya (2,7 milions de litres a Vinícola Mestre de Perafort, i 96 mil litres a Cellers Mariol de Batea), la majoria estaven “concentrades a la zona de La Manxa“, on hi compraven “milions de litres cada any”, s’especifica en el text.
Parlen der Bodegas M.W.G., Villamalea (Albacete), S. Coop. San Antonio Abad, Villacañas (Toledo), Coop. A. San Isidro, Mahora (Albacete), Nuestra Señora del Espino S. Coop. i El Peral (Conca); Casa de la Ribera S. Coop. i Casas de Fernando Alonso (Cuenca); Vinícola de Tomelloso S.C.L., Tomelloso (Ciudad Real), S.C.A. Nuestra Señora de Ruso, San Clemente (Cuenca), TJ Agricultura S.L., Villanueva de la Jara (Conca), Dehesa lo Carracal S.L.; Bonete (Albacete); Coop. Virgen de Rosario, Bromate (Albacete), La Magdalena S. Coop. i Casas de Haro (Conca).
També es detallen proveïdors d’altres zones de l’Estat com són Cooperativa Del Vino de Yecla “La Purisima” S.C.L., Yecla (Múrcia), Viñedos Anoriha S.C., Ayora (València), Bodegas San Valero S. Coop., Cariñena (Saragossa), Bodega Santa Catalina del Mañan Coop. V., Manyar (Alacant), Destilerias Riojanas S.L. i Agoncillo (La Rioja).