VadeVi
‘Vi català’ comprat a “baix cost” i fet a La Manxa
  • CA

Els resultats de la investigació sobre el cas ‘Reserva de la Tierra‘ duta a terme en els darrers mesos pels Mossos d’Esquadra continuen desvetllant algunes de les incògnites més escabroses d’aquest escàndol que sacseja el sector del vi. Després d’assenyalar empreses i persones imputades que hauran de presentar-se a declarar el pròxim mes de setembre, també hi ha un apartat interessant que se centra en l’origen del vi que s’hauria venut com si fos català.

Seguint el fil de diversos correus electrònics s’ha pogut identificar l’existència de cisternes de lloguer que s’encarregaven de dispensar els litres de vi a doll que després suposadament comercialitzaven amb distintius d’origen de Catalunya.

Els cossos policials han determinat que la diferència entre les qualitats de vi qualificat pels Consells Reguladors i les quantitats de vi de cada DO indica “de forma clara” que aquests vins (“que s’obtenen a baix preu”, diuen en paraules textuals), “s’utilitzen per a elaborar els vins fraudulents”.

A tall d’exemple, detallen el contingut d’un correu electrònic amb data 6 de desembre de 2020 que envia el servei d’Enologia de l’empresa a un treballador de Bodegas la Soterraña, de Valladolid. Aquest últim els havia fet arribar mostres de vins de Rueda, Toro i Valladolid, i pregunta si en voldran. L’empresa els informa explícitament quines mostres “serviran per al Priorat i quines no, després -important detall- d’infusionar-les amb més fusta”.

Procedència del vi a doll

Fonts policials apunten que l’empresa disposava de cisternes externes de lloguer en diversos punts de la geografia espanyola, i malgrat que hi ha poc més de tres milions de litres que es compraven a Catalunya (2,7 milions de litres a Perafort, i 96 mil litres a Batea), la majoria estaven “concentrades a la zona de la Manxa“, on compraven “milions de litres cada any”, s’especifica en el text.

Parlen der Bodegas M.W.G., Villamalea (Albacete), S. Coop. San Antonio Abad, Villacañas (Toledo), Coop. A. San Isidro, Mahora (Albacete), Nuestra Señora del Espino S. Coop. i El Peral (Conca); Casa de la Ribera S. Coop. i Casas de Fernando Alonso (Cuenca); Vinícola de Tomelloso S.C.L., Tomelloso (Ciudad Real), S.C.A. Nuestra Señora de Ruso, San Clemente (Cuenca), TJ Agricultura S.L., Villanueva de la Jara (Conca), Dehesa lo Carracal S.L.; Bonete (Albacete); Coop. Virgen de Rosario, Bromate (Albacete), La Magdalena S. Coop. i Casas de Haro (Conca).

També es detallen proveïdors d’altres zones de l’Estat com són Cooperativa Del Vino de Yecla “La Purisima” S.C.L., Yecla (Múrcia), Viñedos Anoriha S.C., Ayora (València), Bodegas San Valero S. Coop., Cariñena (Saragossa), Bodega Santa Catalina del Mañan Coop. V., Manyar (Alacant), Destilerias Riojanas S.L. i Agoncillo (La Rioja).

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Observador. a juliol 26, 2022 | 15:10
    Observador. juliol 26, 2022 | 15:10
    Fins ara l'única trampa que es feia amb el vi era posar-hi aigua. Les coses van progressant.
    • Icona del comentari de: Joan a juliol 30, 2022 | 20:57
      Joan juliol 30, 2022 | 20:57
      Aigua i banys de suros per simular criança en barriques. I altres que no sabem...
  2. Icona del comentari de: Gironí. a juliol 26, 2022 | 16:45
    Gironí. juliol 26, 2022 | 16:45
    Mireu, ja fa un grapat d'anys - més de quaranta - un company meu decidí anar un cap de setmana a buscar una partida de pernils serrans. I tal dir tal fet; el dissabte a la tarda marxà amb la seva furgoneta cap a Córdoba. El dilluns al matí el trobarem amb la furgoneta aparcada davant el taller, dormint damunt el volant. Aleshores ens mostrà la càrrega de pernils, i jo vaig veure les etiquetes: "Jamones York, Gerona". No volgueu imaginar-vos la riota. "Calleu", cridava "Que no me'ls voldran". No passà res i els pernils foren lliurats als seus destinataris. I els van trobar boníssims. Ben segur que ho eren. "
  3. Icona del comentari de: Anònim a juliol 26, 2022 | 17:57
    Anònim juliol 26, 2022 | 17:57
    Hi ha alguna manera de saber si un vi és produït al 100% a Catalunya? Perquè sinó haurem de deixar de prendre vi, al menys els que evitem els productes de ponent
    • Icona del comentari de: Moguel a juliol 30, 2022 | 12:15
      Moguel juliol 30, 2022 | 12:15
      Comprant vi directe de cooperatives catalanes com ara botiga.domeniowines.com
  4. Icona del comentari de: Vilatà. a juliol 27, 2022 | 05:19
    Vilatà. juliol 27, 2022 | 05:19
    L'únic vi que jo bec, que bevem a casa, és un de la denominació d'origen Empordà. Conec al productor i sé que no hi ha trampa.
  5. Icona del comentari de: Marcel·la a juliol 27, 2022 | 15:39
    Marcel·la juliol 27, 2022 | 15:39
    Calleu tots que no teniu ni puta idea. Aquests vins de les Espanyes són millors que els d'aquí.
    • Icona del comentari de: Miguel a juliol 30, 2022 | 12:11
      Miguel juliol 30, 2022 | 12:11
      Després de veure vi,sempre es diuen tortures...
    • Icona del comentari de: Carlota a juliol 31, 2022 | 10:39
      Carlota juliol 31, 2022 | 10:39
      Dobcs tens un gust que no vegis....
    • Icona del comentari de: Josefina gonzalez a agost 01, 2022 | 16:45
      Josefina gonzalez agost 01, 2022 | 16:45
      Pues t'al veus tu, agafa un bon vi de Catalunya que són boníssis Tot es fa per desprestigiar el vi de Catalunya i els cavas no saben que fer per ensorrar Catalunya
    • Icona del comentari de: Anònim a agost 07, 2022 | 11:23
      Anònim agost 07, 2022 | 11:23
      Tu deus ser un llumbreres.....
  6. Icona del comentari de: joansjosepiases a juliol 30, 2022 | 01:57
    joansjosepiases juliol 30, 2022 | 01:57
    Buuuff, des de sempre els vins de La Manxa s'han utilitzat com a vins de tall pel Rioja, i des de sempre el "cosechero" (vi novell) de la Rioja s'ha dit que era Manxa. Fa anys que els italians compraven llet i oli aquí per vendre allà com a propi. En definitiva, sempre han tingut bec les oques...
    • Icona del comentari de: Miquel a agost 01, 2022 | 11:52
      Miquel agost 01, 2022 | 11:52
      Fins fa poc el 90% del vi de la Manxa, es feie alcohol etílic 96% que s'exportava majoritàriament a Brasil i USA, per combustible de cotxes.
  7. Icona del comentari de: celler escoda pallejà a agost 01, 2022 | 12:50
    celler escoda pallejà agost 01, 2022 | 12:50
    no confonguem un vi amb un producte el tan sols el poden fe els petits vinyerons "productor elaborador" quan son quantitats superiors es converteix amb una marca i un producte jo tinc una puntuació a la guia de vins de Catalunya i a Peñin que la majoria de marques però soc un petit elaborador de vins naturals
  8. Icona del comentari de: Xavier a agost 03, 2022 | 11:17
    Xavier agost 03, 2022 | 11:17
    Compreu només vins de collita propia!! Nosaltres elaborem vins de la nostra finca @cavasbolet.com som productors de Km.0 i formem part de la asociacio de www.vinyacellermasia.cat. Fraus sempre ni han agut i ni hauran el que hem de ser honestos i treballar la terra per passió alló que ens agrada! Passio pel vi i poder seguir la tradició familiar.

Respon a Moguel Cancel·la les respostes

Comparteix

Icona de pantalla completa