VadeVi
Vibop recull el testimoni gràfic dels 18 raïms prefil·loxèrics de Mirabent

La seu del Centre Excursionista de Catalunya, al cor de Barcelona, ha estat el lloc escollit, i no per casualitat, per a la presentació del 20è número de la col·lecció ‘Envinats‘ de l’editorial Vibop. Ho explicava la seva editora i fundadora, Montse Serra, tot apuntant que precisament aquesta ubicació fou un “espai natural” per l’autor d’aquesta nova publicació, el pintor decorador barceloní Josep Mirabent. Ens trobem entre l’Institut Agrícola Català Sant Isidre i la Llotja de Mar, i fou precisament aquest centre un dels ‘culpables’ o responsables que ara tinguem una nova publicació a les mans d’aquest projecte editorial.

Josep Mirabent fou un dels pintors decoradors més importants de la Barcelona del segle XIX. “Un artista poc conegut i reconegut”, dirà la seva biògrafa i familiar Isabel Coll Mirabent. Ella, historiadora de l’art, és una de les persones que millor coneix l’obra del pintor i així la reivindica, tot insistint en la importància de “visibilitzar l’obra d’artistassos del nostre país que mai han estat valorats”. Referint-se a aquest projecte pictòric, en parla apuntant que l’autor ha creat “obres de gran precisió tècnica”, un retrat “intern i extern” de 18 varietats de raïm. “Hi ha pocs pintors que donin tanta força a les seves obres com ha aconseguit Mirabent amb aquests gotims”, dirà.

Un encàrrec de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre

L’artista va rebre l’encàrrec de pintar aquests raïms de part de l’Institut Agrícola Català Sant Isidre; i, amb els anys, aquestes aquarel·les van entrar a formar part de la col·lecció del Vinseum, el museu de les cultures del vi de Vilafranca del Penedès. “Això va ser l’any 1963, perquè es va entendre que eren peces importants i alineades amb el discurs del centre”, dirà el seu director, Xavi Fornos. I s’explica. “És història de l’art vinculada amb la cultura del vi, el millor testimoni del pes específic que tenia la vinya en aquella època”. Fornos fins i tot fa un pas més enllà en la interpretació del valor d’aquestes peces. “La mirada de Mirabent va permetre captar l’última instantània de la vinya a Catalunya abans que vingués la fil·loxera“.

Una instantània que recorda varietats, per tant, prefil·loxèriques, que aleshores es treballaven al camp català. Es tracta de l’afartapobres, carinyena, garnatxa, grumet, macabeu, malvasia, raïm de Martorelles, moscatell romà, moscatell de gra petit, moscatelló (moscatell vermell), raïm d’Alacant, raïm de València, pedro Ximenes, picapoll, Sant Jaume, sumoll, terrassenc i xarel·lo.

Ara, totes elles han donat vida a la 20a publicació de la col·lecció Envinats que tot just s’ha presentat aquest mes d’abril coincidint amb els dies previs a la diada de Sant Jordi. Els raïms de Josep Mirabent són “un patrimoni cultural que el pas del temps ha convertit en un patrimoni vitícola d’interès nacional de primer ordre”, dirà l’editora. Per cert, que la col·lecció continua gestant nous projectes i al llarg d’aquest 2023 s’espera una biografia ficcionada de l’escriptor de l’Espluga de Francolí Joan Rendé, i una història del celler de les galeries laietanes que relata Joan Maria Minguet Batllori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa