VadeVi
Vins vegans, biodinàmics, ecològics i naturals: trets comuns i diferencials
  • CA
Copa de vi amb raïm

!–akiadsense–>

La tendència healthy en la que es busquen aliments més sans i la sensibilitat per la sostenibilitat i el medi ambient, han fet que estiguin molt de moda vins amb denominacions diverses: els biodinàmics, els ecològics, els vegans o els naturals. Són conceptes que a vegades convergeixen i a vegades es superposen i certament tenen algun tret comú, però no volen dir exactament el mateix.

Els vins ecològics són aquells que es fan a partir de la viticultura ecològica. I la viticultura ecològica és només la que està certificada per un organisme oficial. És a dir, hi ha una normativa de la UE en la que s’especifica quines són les pràctiques permeses i no permeses, en aquest cas a la vinya. I hi ha un organisme, a Catalunya el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) que ho certifica i per tant dona dret a especificar-ho a l’etiqueta. D’aquesta manera es garanteix que les pràctiques desenvolupades s’han realitzat seguint aquestes directrius. Per tant és una qüestió estrictament legal i que fa referència al treball de la vinya i no pas a la manera d’elaborar-lo.

Hi ha molts cellers que tot i que desenvolupen una viticultura respectuosa amb el medi ambient, amb la planta i amb la terra no poden posar el que el seu vi és ecològic simplement perquè les seves vinyes no tenen la certificació.

La biodinàmica i l’ecologia són dues coses diferents. Si bé els vins biodinàmics han de ser per força ecològics, en realitat aquest nom fa referència a que en la vinya s’han seguit els preceptes de Rudolf Steiner, el pare de l’antroposofia,“un camí de coneixement que vol conduir allò que té d’espriitual l’ésser humà a allò que és espiritual a l’univers”.

Així, no només es treballa amb les forces de la natura de la terra, sinó que també es tenen en compte les forces que provenen del cosmos, les influències dels ritmes solars, de la lluna de les constel·lacions i dels planetes del sistema solar.

Aquesta pràctiques s’apliquen també en l’elaboració i hi ha un organisme privat internacional que les certifica. És Deméter i tot i que no és públic, tothom reconeix aquesta associació com a màxima autoritat per donar el vist i plau als vins biodinàmics.

Un dels elements amb que es treballa la terra són les famoses banyes que s’enterren amb alguns dels productes que s’utilitzen per aquest viticultura.

Vinyes amb raïm Napa Valley

!–akiadsense–>

!–akiadsense–>

El veganisme tambe ha entrat fort en l’elaboració dels vins. Però això no té res a veure ni amb l’ecologia ni amb la biodinàmica, simplement és que no s’han fet servir productes animals en la seva elaboració.

El veganisme és la pràctica alimentària que rebutja el consum de qualsevol animal, fins i tot dels ous o la llet i qualsevol dels seus derivats, com la mantega o el formatge.

I tot i que a primera vista podria semblar que el vi seria un producte apte per al consum del vegans no tots ho són.

La diferència entre un vi vegà o no, la trobarem principalment en el procés de clarificació. Es tracta d’un procés de neteja d’impureses que puguin entarbolir el pas previ a l’embotellat.

La clarificació es fa normalment amb productes com l’albúmina d’ou, la caseina de la llet, gelatines de cartílags d’animals o l’ictiola de peix. I per tant aquests productes entrarien a la llista dels no permesos per la filosofia vegana.

Ara bé, la clarificació també es pot fer amb algunes subtàncies que s’extreuen d’algues marines i amb la bentonita que és d’origen mineral. Els vins en els que s’han utilitzats aquests productes serien aptes per vegans. També aquells que no s’hagin clarificat.

La majoria d’aquests vins no ho indiquen a l’etiqueta tret d’alguns perquè tenen la certificació que expedeix la Vegan Society o la Unió Vegetariana Europea.

Un altre dels elements de confusió són els vins naturals. Si bé aquesta denominació no és normativa, s’utilitza per definir aquests vins de molt poca intervenció. De fet són un tips de vi que no estan regulats per ningú i en aquest sentit hi ha una gran controvèrsia. Però sigui com sigui s’enten per vi natural aquell que s’ha elaborat reduint al màxim les pràctiques amb productes químics a la vinya i en la l’elaboració i s’han evitat els additius. En aquests cas, no hi ha cap organisme que certifiqui aquesta pràctica i per tant hi ha moltes maneres d’elaborar-los, però si una cosa tindrien en comú és que no s’utilitzen sulfits o es redueixen al màxim. El sofre, és el producte que estabilitza la fermentació.

Si bé no es pots dir que un vi ‘natural’ sigui ecològic si no té la certificació, el que és cert i segur és que les pràctiques a la vinya tendeixen a ser molt respectuoses amb el medi ambient.

Així, si us trobeu davant un vi ecològic, natural o biodinàmic, tots ells estan elaborats amb una certa cura pel medi ambient, la terra, i amb voluntat de deixar que la natura s’expressi. Un vi vegà no. Només és que no s’ha fet servir cap producte animal en la seva elaboració.

Altres conceptes com “sostenible”, “orgànic”o “biològic” també s’usen per a fer referència al vi, però en aquests cas la definició és bastant més difosa, amb nombroses interpretacions i en aquests casos us recomanem que aneu directament als elaboradors, a través de la seva web per tal de saber exactament a què es refereix quan fa servir aquestes conceptes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa