VadeVi
‘Viticultors del Cava’ demana màxima mobilització catalana a les eleccions
  • CA

Aquest dimecres 6 de juliol tindran lloc les eleccions per renovar les vocalies del Consell Regulador del Cava. Estem parlant de dotze vocals, però només es votaran els integrants del cens B dels productors, format per titulars d’explotacions vitícoles que no són socis de cooperatives o societats de transformació.

Viticultors del Cava, eleccions CR
Els Viticultors del Cava opten a les properes eleccions del Consell Regulador | cedida

Per ocupar les tres cadires, dues candidatures: la presentada per la coalició ‘Viticultors del Cava‘ i que està formada per Unió de Pagesos, JARC i l’Associació de Viticultors; i per l’altra, la d’APAG Extremadura Asaja, la Comunitat de Llauradors d’Almendralejo i els productors de Requena, que s’han unit per optar-hi amb una candidatura conjunta.

Els catalans van presentar la seva candidatura a primers de juny, amb un programa que posa per davant la continuïtat i sobretot consolidació d’un pla estratègic que es va aprovar per unanimitat al Consell Regulador i que ara insisteixen “cal desplegar a fons”. Precisament, en el marc de l’últim acte de campanya que celebren aquest diumenge 3 de juliol a la Fassina de Sant Sadurní d’Anoia, insisteixen en la importància d’aquests punts que han incorporat al seu programa electoral.

Jaume Domènech, de les JARC, comparteix aquests objectius amb Vadevi insistint en la feina que s’ha fet en els últims mesos i la importància de continuar avançant en la mateixa direcció per “revaloritzar el producte i permetre que el viticultor es guanyi la vida dignament”. De fet, entre els punts forts de la candidatura hi destaquen aquest desplegament del Pla Estratègic, però també la “màxima transparència” amb els estocs de vi base, o també que es pugui ser “més flexible” amb els requisits que es demanen a nous elaboradors que volen fer cava per entrar al Consell Regulador.

Viticultors Cava, tancament campanya eleccions 6 juliol
Acte final de campanya dels ‘Viticultors del Cava’ a Sant Sadurní | cedida

Estudis de costos per pagar bé el raïm

Són conscients de la problemàtica del preu, reivindicació històrica, i entenen que no es pot fixar, però sí que proposen fer estudis de costos que puguin donar una referència tant al viticultor com a les cooperatives o grans marques que compren raïm. “El que està clar, apunta Domènech, és que no es pot pagar per sota del preu de cost, perquè fa inviable que un viticultor es pugui guanyar la vida dignament”. I aquest preu de cost, afegirà, no està per sota dels 40 cèntims el quilo, “i menys ara amb els increments dels costos i preus que estem patint en l’actualitat”, apuntarà.

Un altre dels objectius que es fixen és anar a l’una. Que els viticultors i cooperatives puguin anar més de la ma; però, en vista a un major escenari, que puguin veure una reunificació de tots els productors i elaboradors de cava de Catalunya, en una clara referència als Clàssic Penedès i Corpinnat. “És difícil, en som conscients, però no impossible”, comenta Domènech. “I el futur del Cava, mentre es reposiciona i guanya en valor, també ha de passar per veure com tots aconseguim una reunificació”.

La candidatura de Viticultors del Cava opten a les tres vocalies del cens B dels productors | UP

La mobilització, clau

Sigui com sigui, i reprenent aquest acte de campanya, el responsable de les JARC demana mobilització entre els viticultors catalans el dia de les eleccions. “Som conscients que molta gent no està motivada, però hem de pensar en aquesta unitat i és important que tothom surti a dir la seva”. “La candidatura d’Almendralejo i Requena té menys electors, però moltes ganes, i a Catalunya necessitem que tothom surti a dir al seva”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa