VadeVi
El viver de celleristes del Penedès entra els primers quilos de raïm

El viver de cellers al Penedès ja és una realitat. Ho va ser quan es va aprovar el projecte, a mesura que han anat avançant les obres, i especialment ara que ja ha vist entrar la seva primera verema. Aquest mes d’agost de 2023, les instal·lacions de l’antiga nau patrimonial Cortina ubicada al carrer Comerç 29 de Vilafranca del Penedès, han rebut els primers quilos de raïm per a iniciar-ne el procés de vinificació.

Dipòsits per a poder elaborar el vi | Foto: Ajuntament de Vilafranca

Set projectes “viables i amb possibilitat d’èxit”

“És un projecte estratègic, que suma al territori en molts aspectes, sobretot en el sentit de seguir consolidant el Penedès com a capital del vi”, diu l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, a Vadevi. Precisament, l’edil acompanyat d’altres autoritats del territori, han visitat les instal·lacions del projecte, que tot just aquest mes d’agost ha estrenat l’activitat de verema.

Amb Romero, hi era el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, el regidor de Promoció Econòmica, Miquel Medialdea, i el president i director de la Denominació d’Origen Penedès, Joan Huguet i Francesc Olivella. “Estem davant d’una primera fase de reforma i rehabilitació de l’edifici, explicaven, que forma part del conjunt de construccions singulars destinades a la indústria i comercialització del vi del carrer Comerç, que és patrimoni històric de la ciutat”, valoraven.

El president de la DO Penedès, Joan Huguet recordava que, abans, tots els pagesos es feien el seu vi a la masia i es venia a doll. “Aquesta tradició es va perdre amb la venda del raïm als grans cellers i caves. Es tracta de recuperar aquesta vella tradició i que surtin noves propostes exitoses”, apuntava.

Hi ha un altre equipament semblant a la Conca de Barberà, però el de Vilafranca el supera, actualment, en metres quadrats de superfície; no en usuaris, que el penedesenc arrenca amb set usuaris de l’Alt Penedès, escollits després de la convocatòria pública feta fa uns mesos enrera. Es tracta de Vins de Sinergia, Mulet Viticultors, Heretat Can Serra, Vins Gèniu, Celler Amat & Montané, Heretat Baltà de Cela i Sergi Pons del Pla de Manlleu.

Segons justificava l’enòleg i assessor de la DO Penedès, Lluís Serra, s’han triat “projectes viables i amb possibilitats d’èxit, i que tinguin voluntat d’engegar un projecte empresarial”. Es tracta, expliquen, de persones amb tradició familiar d’explotació vitivinícola que no volen deixar perdre aquesta vinculació. El viver té una capacitat per entrar uns 30.000 quilos de raïm per tal que els emprenedors puguin fer produccions d’entre 1.500 i 3.000 ampolles.

Les instal·lacions inclouen tota mena d’eines i maquinària necessària per fer el vi | Foto: Ajuntament de Vilafranca

Mig milió d’euros, en una primera fase, per atraure persones emprenedores al món del vi

La creació del viver és un projecte impulsat per l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, la DO Penedès i la Fundació Parc Tecnològic del Vi -VITEC, que s’emmarca en el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial “Penedès Territori Vitivinícola: Innovació Sostenible i Saludable”. Tot plegat, amb l’objectiu que persones emprenedores puguin encetar els seus propis projectes vitivinícoles, aportant diversificació, diferenciació i innovació al panorama enològic de l’Alt Penedès.

Les obres realitzades en aquesta primera etapa han condicionat principalment la part davantera de la nau que dona al carrer Comerç, en especial la planta baixa, tot i que s’han fet també actuacions tant al subterrani com a la planta altell, amb un total de 573 m2, dels més de 3.000 m2 totals de què disposa la nau.

Aquestes actuacions han servit tant per adequar els espais amb una zona de celler, una zona d’embotellat, una zona de càrrega i descàrrega, espai de laboratori i zona de vestidors i lavabo. També s’ha consolidat l’estructura i aquells elements de l’edifici que s’havien anat degradant amb el pas del temps, així com la renovació de les instal·lacions necessàries per a l’ús de celler, que ja s’ha posat en marxa.

El cost total final de les obres realitzades en aquesta primera fase per adequar l’espai per a viver de cellers és de 508.253,06€.

Una segona fase rehabilitarà la resta de la nau

L’alcalde Francisco Romero ha anunciat que l’Ajuntament de Vilafranca ha obtingut una subvenció dels Fons NextGeneration de la Unió Europea d’1.900.000 euros per finançar la rehabilitació de la resta de la nau Cortina com a equipament municipal, una quantitat que l’Ajuntament haurà de cofinançar amb fons propis amb una quantitat semblant. Explica també que amb aquesta xifra tindran prop de la meitat de la xifra que necessiten per a concloure les obres, i en aquest sentit, obre les portes a noves aportacions que puguin sumar serveis per als habitants de Vilafranca.

Romero ha recordat que la nau, sense comptar l’espai destinat a viver de cellers, disposa de gairebé 2.200 m2 construïts que poden destinar-se a equipament i ha manifestat la intenció del govern municipal de treballar per a trobar l’ús més adient a l’espai, mencionant possibilitats de crear llocs destinats a promoure la lectura o l’estudi, entre moltes d’altres opcions que ara per ara segueixen valorant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa