VadeVi
Joan Huguet vol seguir liderant el projecte vitivinícola de la DO Penedès

La convocatòria d’eleccions als Consells Reguladors està feta, i ara són dies de reunions i decisions entre els actuals membres de la junta per decidir si volen continuar liderant el projecte de denominacions d’origen de Catalunya. Si bé el president de la DOQ Priorat confirma interès en seguir, els actuals de la DO Empordà i DO Pla de Bages ja han anunciat que es retiren. En el cas de la DO Penedès, en Joan Huguet també vol seguir sumant al projecte iniciat i diu que repetirà candidatura per seguir presidint l’entitat vitivinícola d’aquesta regió.

Ser 100% ecològics el 2025 i el viver de celleristes

“El Pla Estratègic de la DO Penedès va traçar un camí que ara volem consolidar“, comparteix amb Vadevi. Es refereix, per exemple, a l’aposta per esdevenir 100% ecològics l’any 2025 -“tota la verema d’aquell any ha d’estar regida i controlada pel CCPAE”, dirà-; o al viver de celleristes que s’està construint al carrer Comerç de Vilafranca del Penedès i que pretén “donar eines als fills d’aquells pagesos que s’havien allunyat de l’elaboració”, dirà. Al viver, explica el president, hi haurà tines, una premsa, s’oferirà l’acompanyament tècnic d’un o una enòloga professional i qui vulgui sumar-s’hi podrà aprendre el funcionament de tot el cercle: des de fer el vi fins a posar-lo en el circuit comercial. “Amb el nostre suport, que puguin tenir unes bones condicions i s’atreveixin a donar continuïtat al llegat de l’avi“.

A més a més, afegeix Huguet, en aquest nou mandat, volem “reposicionar-nos com a territori de prestigi i pensar més en la internacionalització“. Tot plegat, sumat a un projecte d’acompanyament per “enfortir-nos també a casa i fer més feina de territori a través del vi del Penedès”. En aquest sentit, pensant en l’àmbit local, insisteix en el valor de la recuperació dels masos i les masies, que n’hi ha centenars, i que ajuden a “donar valor al nostre patrimoni històric”.

La sequera, el problema més greu

D’altra banda, el president és conscient que la situació actual de sequera fa que s’hagin de tenir com a prioritàries accions que vagin en direcció de revertir la falta d’aigua. “Tenim un problema realment greu, i és que fa ja anys que plou la meitat o menys del que era habitual, i això és preocupant“, lamenta. “És gairebé un miracle que la vinya broti”, afegirà.

“Si hi hagués la manera de fer ploure, no ens ho pensàvem, però el que tocarà serà assumir que baixaran els rendiments per hectàrea i que haurem de buscar, per exemple, varietats més adaptades a l’estrès hídric; que potser caldrà tenir menys plantes per hectàrea…, haurem d’estar atents al que passa i ajustar prioritats“.

“Tots els elaboradors d’escumós volem acords”

“Tots busquem el mateix, però cal endreçar-ho tot”, compartirà amb relació a la situació amb els escumosos del Penedès; perquè, i així continua, “tots els qui estem implicats en aquest tipus d’elaboracions volem arribar a acords, a consensos”, afegirà. Huguet considera que “poder estar junts, seria l’opció òptima”, però que mentre es fa el camí per aconseguir-ho, s’estan duent a terme reunions “i el temps ho anirà posant tot en ordre”. “Com a català, voldria una DO catalana, i això no va en contra de res ni de ningú”, afegirà; sigui com sigui, conclou, “hauríem de mirar de no personalitzar actituds, sinó de pensar en el bé comú ni de polititzar aquest tema”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa