VadeVi
Vinyes Singulars: “Es poden fer grans vins amb la mínima intervenció”
  • CA

El Rosa, l’Amor S’hi Posa, de Vinyes Singulars, va ser el guanyador de la Medalla Gran Or al millor escumós rosat elaborat pel mètode ancestral a la segona edició dels Barcelona Rosé International Bubbles Awards. ‘Vadevi’ ha parlat amb Ignasi Seguí, el fundador d’aquest celler de Pacs del Penedès, per conèixer millor tant aquest producte com el projecte i, també, com veu tant el món del rosat com el fet d’haver obtingut aquest reconeixement per un dels seus escumosos.

Cal dir que tot i que Vinyes Singulars és un celler nou i que va fer la seva primera anyada el 2012, això no significa que sigui una història curta. “Sóc la 23a generació d’elaboradors de vi a casa”, remarca Seguí, que explica com la història vitivinícola de la seva família en aquesta mateixa finca es remunta a l’any 1405. Ell, però, sí que va ser el primer a embotellar el seu producte ja que, fins aleshores, tant els vins com el raïm es venien a granel.

Les vinyes de Vinyes Singulars, a Pacs del Penedès | Vinyes Singulars

El raïm, “de collita pròpia”, i la manera com el tracten, és un dels elements que destaca el fundador de Vinyes Singulars pel que fa a Al Rosa, l’Amor S’hi Posa i a la resta dels seus productes. Aquest escumós rosat està elaborat pel mètode ancestral, “sense filtrar ni esterilitzar, per fermentació espontània”… està elaborat en natural, “sense sulfits, llevats ni cap additiu”, continua. És per això que considera el premi obtingut una “gran satisfacció”, ja que permet constatar que “es poden fer grans vins amb la mínima intervenció i que el jurat els valori”.

De fet, normalment, Vinyes Singulars “no participa mai a cap concurs” i, recorda Seguí, les dues edicions dels Barcelona Rosé han estat una excepció en totes dues edicions. Potser per això, perquè no hi estan acostumats, han rebut el premi “amb sorpresa” i també “molt agraïts” perquè suposa un reconeixement a la seva manera de treballar, a “l’esforç” que fa un celler “essencialment familiar” per elaborar aquest vi, que duen fent des de l’any 2014.

Al Rosa, l’Amor S’hi Posa, de Vinyes Singulars

Des d’aleshores, el cupatge, sempre de monastrell, macabeu i xarel·lo, ha anat variant una mica, adaptant-se a què els agradava més de cada anyada i buscant la millor combinació. Aquest, per exemple, està fet amb un 3% de monastrell d’unes vinyes d’uns 10 anys, i la resta és a parts iguals d’un xarel·lo de vinyes de 20 anys i d’un macabeu que data dels anys seixanta. Totes aquestes vinyes, a més, es cultiven amb agricultura ecològica regenerativa.

La passió per les seves vinyes és, diu Seguí, “un factor limitant”. “Tenim poc monastrell, per exemple”, i és per això que la producció d’Al Rosa, l’Amor S’hi Posa es limita a 1.800 ampolles. Quan el van presentar als Barcelona Rosé, a més, ja estava “totalment esgotat”. “És l’únic rosat que tenim”, explica, “i com que s’acaba ràpid, els clients el reserven aviat”.

Aquest és un dels trets distintius de tot el celler, a més. La seva producció total és de 50.000 ampolles anuals que, majoritàriament, s’exporten a l’estranger. Aquest rosat premiat, per exemple, se’n va anar “tot al Canadà i als Estats Units”.

Vols tastar els escumosos rosats dels premis Barcelona Rosé? El dia de Sant Jordi els podràs trobar al Palau Robert.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa