L’any 2015, un equip d’arqueòlegs de la Universitat de Barcelona (UB) i l’Institut Català d’Arqueologia van fer un descobriment que va posar la Terra Alta com un dels possibles bressols del vi a Catalunya, si més no, com un dels pioners als quals lliga la tradició des de fa més anys. Sigui com sigui, l’estudi no només va demostrar que aquesta zona del país té més de 2.000 anys de tradició vinícola sinó que, fins i tot assenyalava que podria estar entre els primers territoris on s’hauria elaborat vi. Després d’uns mesos d’investigació al poblat ibèric del Coll del Moro, s’hi van localitzar les estructures d’un complex amb un cub que van documentar com un dels trulls més antics de Catalunya, que haurien datat al segle III aC.
“Els treballs han recuperat una rampa per on baixava el raïm i el trull on hi feia la fermentació”, va explicar aleshores orgullós l’alcalde de Gandesa, Carles Luz. “A més a més, també s’hi ha trobat llavors de raïm, de les quals se n’estudia l’ADN”.

Un descobriment fruit d’un gran projecte de recuperació del poblat
El projecte de recuperació del poblat, que segons els estudiosos va estar ocupat fins al 200aC pels ibers i on s’hi ha documentat també un fortí romanorepublicà posterior, es va iniciar el 2014 i va tenir una durada inicial de quatre anys. Justament, va ser durant aquests treballs en què es va excavar un metre per sota de les restes que s’havien trobat fins aleshores, en un perimetre d’uns 120m2 i es van fer les noves descobertes.
L’any anterior havien descobert “els murs que definien el poblat i també hi van reconèixer el que fora un taller de lli”, va apuntar l’alcalde, que va afegir que el 2015 s’hi van trobar “restes de ceràmica” i el que sembla un “espai per a l’elaboració de vins”. Tot plegat va fer pensar, com va explicar, que aquest enclavament podria haver estat “molt important pel que fa a l’activitat comercial de l’època”.