VadeVi
Descobreixen un antic celler romà on se celebraven grans espectacles

Les excavacions que s’estan duent a terme a la Vil·la dels Quintilis, a les afores dels antics límits de Roma, han permès descobrir un antic celler de luxe on se celebraven grans espectacles. Segons explica un equip d’arqueòlegs a la revista ‘Antiquity’, els alts càrrecs de l’Imperi Romà devien visitar-lo durant la verema, el moment més important de l’any, per viure una experiència excepcional a l’abast de molt poques persones.

Cups de marbre vermell i fonts d’on brollava vi

El celler, segons apunten alguns indicis, devia ser construit aproximadament a mitjans del segle III a sobre d’una construcció anterior, que datava de finals del segle II. La vil·la sencera, de fet, té una història curiosa ja que els propietaris que li van donar nom, els germans Quintilis, van ser executats per l’emperador Còmmode, que va esdevenir el seu nou amo.

El celler és un dels més luxosos que s'han trobat mai al món romà | Antiquity
El celler és un dels més luxosos que s’han trobat mai al món romà | Antiquity

Entre les pistes que han permès fer-se una idea de què hi passava, hi ha cups parcialment decorats amb marbre vermell i unes fonts amb una forma que recorda als temples que rendien culte a les nimfes i per on, fa gairebé 2.000 anys, hi devia córrer el vi novell, arribant a gran part de la Vil·la. Una mostra del luxe, l’espectacularitat i alhora el respecte que es tenia a l’antiga Roma per la vinya i el vi i, alhora, l’únic exemple que s’ha trobat al món antic d’un sistema de fonts pensat per al vi.

Una porta oberta al paper del vi en l’alta societat romana

Per bé que el més fàcil és pensar que els convidats a la vil·la devien omplir les copes amb el vi que brollava de les fonts, els arqueòlegs no ho poden saber del cert i consideren que és possible que només fos un element decoratiu. Que els convidats bevien vi és segur, és clar, però no se sap d’on provenia ni, tampoc, quin tipus de vi s’hi feia. Això, però, es podria descobrir quan s’excavi l’altra meitat del celler, que continua sota terra.

El coneixement sobre el vi de l’antiga Roma, però, és força extens pel que fa als sabors que hi buscaven i també a quins additius hi posaven per acabar de fer-los del seu gust: herbes, espècies, mel, aigua de mar… Això, però, fa que encara sigui més difícil de saber quin vi es produïa exactament a la Vil·la dels Quintilis i, per tant, esperona la curiositat dels investigadors, especialment tenint en compte que es tractava d’un celler extremadament luxós.

Més notícies
Mosaic romà amb persones bevent vi | Wikimedia Commons

Vi i petons: la causa d’una epidèmia a la Roma imperial

L'ius osculi era una antiga tradició masclista dels inicis de Roma que es va perpetuar fins al segle I
:  - Mobile
Les àmfores que reposen al fons del mar poden contenir informació valuosa sobre l'elaboració de vi a l'Antiga Roma

Nous descobriments sobre com elaboraven vi els antics romans

Un nou estudi indica que feien servir varietats autòctones i que impermeabilitzaven les àmfores amb quitrà de pi
:  - Mobile
La finca havia estat una enorme residència envoltada de vinyes | ABAP Verona

Descoberta una vil·la romana entre vinyes

Negrar, al nord de Verona, té un jaciment del segle IV on ja hi està documentada la producció de vi
:  - Mobile

A la Barcelona romana es feia vi de més qualitat del que deia Plini

El Tot Barcelona es fa ressò d’un estudi de bioarqueologia sobre Bàrcino que capgira les velles teories sobre com era Barcelona en temps dels romans
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa