Les excavacions que s’estan duent a terme a la Vil·la dels Quintilis, a les afores dels antics límits de Roma, han permès descobrir un antic celler de luxe on se celebraven grans espectacles. Segons explica un equip d’arqueòlegs a la revista ‘Antiquity’, els alts càrrecs de l’Imperi Romà devien visitar-lo durant la verema, el moment més important de l’any, per viure una experiència excepcional a l’abast de molt poques persones.
Cups de marbre vermell i fonts d’on brollava vi
El celler, segons apunten alguns indicis, devia ser construit aproximadament a mitjans del segle III a sobre d’una construcció anterior, que datava de finals del segle II. La vil·la sencera, de fet, té una història curiosa ja que els propietaris que li van donar nom, els germans Quintilis, van ser executats per l’emperador Còmmode, que va esdevenir el seu nou amo.

Entre les pistes que han permès fer-se una idea de què hi passava, hi ha cups parcialment decorats amb marbre vermell i unes fonts amb una forma que recorda als temples que rendien culte a les nimfes i per on, fa gairebé 2.000 anys, hi devia córrer el vi novell, arribant a gran part de la Vil·la. Una mostra del luxe, l’espectacularitat i alhora el respecte que es tenia a l’antiga Roma per la vinya i el vi i, alhora, l’únic exemple que s’ha trobat al món antic d’un sistema de fonts pensat per al vi.
Una porta oberta al paper del vi en l’alta societat romana
Per bé que el més fàcil és pensar que els convidats a la vil·la devien omplir les copes amb el vi que brollava de les fonts, els arqueòlegs no ho poden saber del cert i consideren que és possible que només fos un element decoratiu. Que els convidats bevien vi és segur, és clar, però no se sap d’on provenia ni, tampoc, quin tipus de vi s’hi feia. Això, però, es podria descobrir quan s’excavi l’altra meitat del celler, que continua sota terra.
El coneixement sobre el vi de l’antiga Roma, però, és força extens pel que fa als sabors que hi buscaven i també a quins additius hi posaven per acabar de fer-los del seu gust: herbes, espècies, mel, aigua de mar… Això, però, fa que encara sigui més difícil de saber quin vi es produïa exactament a la Vil·la dels Quintilis i, per tant, esperona la curiositat dels investigadors, especialment tenint en compte que es tractava d’un celler extremadament luxós.