A la cantonada de Padilla amb Rosselló, molt a prop de la Sagrada Família, fa 25 anys que un local desafia totes les lleis i tendències cosmopolites. En una de les parts de Barcelona on hi ha més turistes per metre quadrat, el celler Casa Mariol hi té la seva vermuteria, un espai petit i acollidor que manté l’essència del que eren els bars del segle passat. Ple de botes de vi i ampolles, l’oasi vermuter és famós a tot el barri pel seu equip encantador, les seves originals tapes i, sobretot, el vermut. Tanta és l’expectació que ha creat Casa Mariol i també l’estima que li tenen els seus veïns que aquest any es corona com la millor vermuteria de Catalunya, un dels guardons que atorguen els Premis Vinari i l’únic que és escollit per votació popular. A fora, turistes despistats analitzen els vidres de l’establiment encuriosits; a dins, les taules són plenes de barcelonins prenent un vermut a qualsevol hora del dia. Marta Vaquer, actual directora de vendes i tercera generació de l’empresa vitivinícola s’asseu amb Vadevi en una d’aquestes taules. Vaquer explica que el celler familiar és a Batea, al Tarragonès, però l’afany d’arribar al públic de la ciutat els va portar a Barcelona fa un quart de segle, en un local que s’ha convertit en “l’ambaixada de la Terra Alta“, tal com l’anomena ella.
Fundada com una botiga de vins, el local ha evolucionat cap a una vermuteria autèntica i molt arrelada al barri, amb una gran afluència de turistes i locals. En aquest sentit, la ubicació en la qual es troben és el centre de la vida dels guiris, cosa que provoca que entre les taules de Casa Mariol hi hagi algunes converses en anglès. Lluny de ser un problema, per a Vaquer és una situació agradable, ja que denota com el seu establiment ha aconseguit mutar amb la ciutat i adaptar-se als nous temps. La realitat és que l’entrada de turistes al bar és una bona oportunitat per donar a conèixer els productes de Casa Mariol. De fet, l’objectiu ja era que els vins i vermuts que elaboren a Batea es posicionessin al mercat barceloní, però també fora. “La gent de tota la vida conviu amb la modernitat que desprenen els turistes a la ciutat”, concreta Vaquer, a qui no li molesta que la zona on tenen la vermuteria s’hagi gentrificat.

Ara bé, a Casa Mariol no només hi entren turistes. Tot i estar situat a tocar de la Sagrada Família, en una zona on el flux de visitants és constant, el local ha sabut conservar la seva essència més autèntica. La clientela habitual hi té un paper protagonista, i moltes cares es repeteixen setmana rere setmana. “Encara hi ha senyors grans que venen a buscar vi a doll”, reconeix Vaquer, recordant amb orgull aquesta pràctica tan arrelada que manté viva la memòria de les antigues botigues de vins barcelonines. La presència d’aquests clients fidels conviu amb un ambient més dinàmic i cosmopolita, fet que converteix l’espai en un punt de trobada entre tradició i modernitat. “Aquí també ens hem convertit en un local molt de barri”, descriu Vaquer, destacant la bona relació amb el veïnat i la voluntat de continuar sent un espai proper, acollidor i integrat en la vida quotidiana del barri.
La recuperació del vermut
El vermut és una beguda tradicional catalana, però fa uns anys que se n’havia perdut la pista. En molts moments havia quedat amagada darrere la popular cervesa i sobretot el públic més jove havia perdut el costum de beure vermut. Davant d’aquesta situació, les vermuteries havien passat a ser simples bars que tenien una àmplia oferta de begudes, en els quals el vermut no era l’ingredient principal. Casa Mariol no va ser aliena a aquest canvi de tendència, però Vaquer assegura que el renaixement del vermut a Catalunya va ser gràcies a la feina de grans vermuters, entre ells la seva família: “Et podria dir que Casa Mariol, i en concret els meus germans, van ser dos dels artífexs del ressorgiment del vermut”. En aquest sentit, l’establiment va fer un gir fa una dècada quan va renovar la fórmula i la imatge del vermut del celler familiar: “Fa deu anys vam canviar la fórmula i també la imatge, i això va donar aire nou al projecte”, repeteix Vaquer.
Actualment, el local torna a ser un bar de vermuts. Val a dir, però, que també tenen exposada la gran col·lecció de vins monovarietals del celler Casa Mariol. A més, Vaquer reconeix que s’han especialitzat amb tapes de diferents classes, sobretot perquè segons la directora de vendes “si beus vermut, també t’has d’omplir l’estómac”. En concret, Vaquer ressalta les seves patates braves al vermut, que tot i la redundància del concepte, confirma que “són l’acompanyament perfecte de la beguda catalana”. Paral·lelament, Casa Mariol també ha pres consciència del canvi de tendència i ofereixen alguns còctels amb vermut com el Mariol Tònic (vermut blanc amb tònica) i el Mariol Royal (amb cava).

El retorn d’una feina ben feta
Casa Mariol celebra el seu vint-i-cinquè aniversari aquest abril, però no és l’únic motiu de festa per a la família vitivinícola. L’establiment ha estat reconegut amb el premi a la millor vermuteria de Catalunya pels Premis Vinari, fet que segons Vaquer els fa sentir un gran orgull: “És molt especial. Una felicitat molt gran i molta emoció, molt agraïment… no només als que ens han votat, sinó a la gent que cada dia ve aquí”. El guardó va ser una sorpresa per a Vaquer qui s’encarregà de pujar a l’escenari a buscar-lo el passat mes de març. El reconeixement, que s’adquireix després d’una votació popular, només demostra que Casa Mariol és un espai estimat pels seus clients, tant els habituals, com aquells encuriosits que fan una pausa de la seva ruta en el local.
Sobre el futur, Vaquer reconeix que pel seu establiment prefereix estabilitat abans que expansió: “Venim de moments complicats… ara estem en un bon moment i volem gaudir-lo”, explica amb serenitat la directora de vendes, fent referència a les dificultats viscudes durant la pandèmia i els anys posteriors. Després de superar una etapa marcada per la incertesa i l’adaptació constant, l’equip de Casa Mariol aposta per consolidar el projecte existent abans de fer passos cap a nous horitzons. Així doncs, l’obertura de nous locals no està a l’ordre del dia de l’empresa familiar, que prefereix centrar esforços a cuidar el seu únic espai, mantenint la qualitat del servei i l’essència que els ha fet guanyar el cor dels clients. Tot i això, Vaquer confirma que continuaran treballant perquè Casa Mariol es mantingui com a referent del vermut català i de la tradició vitivinícola arrelada a la Terra Alta.
