VadeVi
Dues bones lectures per gaudir amb una copa de vi
  • CA

Els llibres sobre vins, entesos d’una manera àmplia, són una gran manera d’apropar-se no només a aquest producte sinó a tota la cultura de què formen part. Tota una manera d’entendre i viure el món que, en els dos exemples que posem a continuació, es veuen plenament. Si un d’ells és una sèrie d’entrevistes que mira d’explicar-nos com és l’univers de la Denominació d’Origen Alella, l’altre és un manual per fer maridatges que, d’una manera senzilla, mira de posar-nos sobre la taula les eines que disposem per crear grans experiències sensorials.

'Un país a la copa' és el darrer llibre de Laura Saula
‘Un país a la copa’ és el darrer llibre de Laura Saula

Un país a la copa. Alella, el vi humà, de Laura Saula (Ed. Fonoll)

A partir d’onze entrevistes i amb les fotografies de Jordi Borràs, l’escriptora Laura Saula mira d’explicar quina és l’ànima de la D.O. Alella, una de les més antigues i més petites de l’estat espanyol. El sauló, el mar i la pansa blanca li donen caràcter, com també ho fan els cellers i el paisatge, però l’autora vol reinvindicar les persones, des del pagès fins l’embotellador de vi, que fan que la D.O. sigui el que és.

La història d’una part del patrimoni vitivinícola català però que, al final, a partir d’un racó, ens expliquen les arrels de tot un país i la seva vinculació al vi. Personatges, famílies i tarannàs molt diversos que són, tots plegats, imprescindibles per entendre una Denominació d’Origen en una zona única entre el mar i la muntanya.

A 'El Arte del Maridaje', Javier Campo posa el seus coneixements a l'abast de tothom
A ‘El Arte del Maridaje’, Javier Campo posa el seus coneixements a l’abast de tothom

El Arte del Maridaje, de Javier Campo González (Círculo Rojo)

Menjar i beure són dos dels grans plaers de què podem gaudir en aquesta vida. Tots ho fem, és clar, però si ho podem convertir en una experiència encara millor del que és, sempre és bo conèixer quina és la manera d’aconseguir-ho. Aquesta és la premisa de què parteix el sommelier Javier Campo González a El Arte del Maridaje.

A través de les seves pàgines, s’explica quins són els paràmetres que guien un sommelier, en aquest cas el mateix autor, per associar i harmonitzar una beguda amb un aliment, més enllà de les regles més estàndards i, també, dels tòpics més estesos. En una obra dirigida tant a estudiants de sommelier com a amants d’aquesta pràctica des de l’afició o des de l’amor al menjar i el beure, Campo fa servir un llenguatge planer per explicar com conèixer les tècniques culinàries i entrenar el sentits per arribar als millors maridatges, convidant a experimentar, a cercar i a trobar les combinacions que més ens satisfacin.

Al pròleg de l’obra, José Peñín defineix l’autor com un sommelier il·lustrat que “es xopa d’història i sociologia d’aquesta beguda mil·lennària” per ensenyar-nos a explicar una història, la que hi ha darrere de cada maridatge.

Més notícies
Lluís Tolosa, director de la 'Guia de Vins de La Vanguardia, ha tornat a ser reconegut pels prestigiosos Gourmand Awards | Cedida
El Millor Llibre de Vins Europeu 2022 és català
Comparteix
El director de la 'Guia de Vins de La Vanguardia' suma un nou reconeixement als 'Gourmand Awards'
Sant Jordi és un dia màgic on es poden descobrir novetats o recuperar clàssics
Plans per Sant Jordi amb llibres, música i vi
Comparteix
Cinc llibres amb el vi com a protagonista per regalar aquestes festes
Comparteix
El raïm i els seus productes han inspirat novel·listes i poetes des de temps immemorials
Portada del llibre 'Catalunya, terra de vi' | E.V.
‘Catalunya, terra de vi’, el nou llibre que dibuixa i posa veu al territori vitivinícola del país
Comparteix
Editat per Andana i amb pròleg de Josep Roca, s'ha presentat aquest dimecres en el marc de la Setmana del Vi Català

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa