Els llibres sobre vins, entesos d’una manera àmplia, són una gran manera d’apropar-se no només a aquest producte sinó a tota la cultura de què formen part. Tota una manera d’entendre i viure el món que, en els dos exemples que posem a continuació, es veuen plenament. Si un d’ells és una sèrie d’entrevistes que mira d’explicar-nos com és l’univers de la Denominació d’Origen Alella, l’altre és un manual per fer maridatges que, d’una manera senzilla, mira de posar-nos sobre la taula les eines que disposem per crear grans experiències sensorials.

Un país a la copa. Alella, el vi humà, de Laura Saula (Ed. Fonoll)
A partir d’onze entrevistes i amb les fotografies de Jordi Borràs, l’escriptora Laura Saula mira d’explicar quina és l’ànima de la D.O. Alella, una de les més antigues i més petites de l’estat espanyol. El sauló, el mar i la pansa blanca li donen caràcter, com també ho fan els cellers i el paisatge, però l’autora vol reinvindicar les persones, des del pagès fins l’embotellador de vi, que fan que la D.O. sigui el que és.
La història d’una part del patrimoni vitivinícola català però que, al final, a partir d’un racó, ens expliquen les arrels de tot un país i la seva vinculació al vi. Personatges, famílies i tarannàs molt diversos que són, tots plegats, imprescindibles per entendre una Denominació d’Origen en una zona única entre el mar i la muntanya.

El Arte del Maridaje, de Javier Campo González (Círculo Rojo)
Menjar i beure són dos dels grans plaers de què podem gaudir en aquesta vida. Tots ho fem, és clar, però si ho podem convertir en una experiència encara millor del que és, sempre és bo conèixer quina és la manera d’aconseguir-ho. Aquesta és la premisa de què parteix el sommelier Javier Campo González a El Arte del Maridaje.
A través de les seves pàgines, s’explica quins són els paràmetres que guien un sommelier, en aquest cas el mateix autor, per associar i harmonitzar una beguda amb un aliment, més enllà de les regles més estàndards i, també, dels tòpics més estesos. En una obra dirigida tant a estudiants de sommelier com a amants d’aquesta pràctica des de l’afició o des de l’amor al menjar i el beure, Campo fa servir un llenguatge planer per explicar com conèixer les tècniques culinàries i entrenar el sentits per arribar als millors maridatges, convidant a experimentar, a cercar i a trobar les combinacions que més ens satisfacin.
Al pròleg de l’obra, José Peñín defineix l’autor com un sommelier il·lustrat que “es xopa d’història i sociologia d’aquesta beguda mil·lennària” per ensenyar-nos a explicar una història, la que hi ha darrere de cada maridatge.