Les ampolles en què s’embotella el vi són tot un món. N’hi ha de molt diferents, resultat de la gran varietat de combinacions entre formes, colors, mides, gruixos del vidre i fins i tot el tipus de coll. Les ampolles no són només un recipient sinó que, molt sovint, són una part importantíssima de la identitat del producte. Tenint en compte això, durant els propers caps de setmana Vadevi farà un recorregut per aquesta diversa cara del vi. Al capítol 1, el color.
La tradició, un element molt important
De manera general, els cellers trien quin serà el color de l’ampolla tenint en compte criteris d’adequació amb cada tipus de vi, és a dir, segons les seves característiques. No obstant això, també s’ha de tenir en compte l’estètica, la voluntat de l’elaborador de marcar tendència i, és clar, el preu del vidre. Les tradicions, però, induïdes per les característiques del vi, molt sovint es mantenen.

En el cas del vidre blanc, per exemple, és habitual fer-lo servir per a vins blancs i rosats perquè permeten que el consumidor vegi el color del vi que conté. En color verd clar també s’associa força amb els vins blancs. A més, també podem trobar vidres grocs, de color fulla morta -entre verd i marró-, el clàssic color verd fosc i fins i tot el negre. Aquests dos, com és força sabut, es fan servir gairebé exclusivament per a vins negres i escumosos. Aquests darreres colors més foscos -l’ocre, el verd i el negre- tenen l’avantatge d’impedir que els raigs ultraviolats entrin a l’ampolla, de manera que protegeixen el vi tant de la llum del sol com de la de les bombetes fluorescents.
Protegir el vi de la llum
El concepte ‘gust de llum‘ s’utilitza en enologia per a definir aquells productes que han estat exposats a la llum durant un llarg període, sigui en una línia de distribució o en les prestatgeries dels cellers. I de vegades, pot fer malbé el vi. Per això es recomana sempre evitar les exposicions de les ampolles al sol o a llums fortes sempre que sigui possible, especialment, de manera continuada.

La combinació i el tractament dels materials origina el color
Pel que fa als materials, per fabricar el vidre cal potassi, silici i roca calcària. No obstant això, els fabricants juguen amb les proporcions, decolorant, reduint o oxidant el vidre per tal d’aconseguir que sigui transparent, marró, verd… Com més fosc és, a més, vol dir que més quantitat de ‘casco’ -o vidre reciclat- duu. En el cas dels vidres verds, per exemple, un 60 o 70% del material és vidre reciclat. Tot i això, com més fosc és un vidre, més costós és de produir i més cara és l’ampolla. És per això que sovint les ampolles de colors foscos s’acostumen a utilitzar per a vins més elitistes.
Això, però, no sempre és així. De fet, segons fons del sector vidrier un 80% de vins fan servir ampolles estàndard i que només els grans reserves o els vins molt selectes es fan gravar l’ampolla o fan servir colors diferents. El vidre negre, a més, que no deixa veure l’interior, no és gaire utilitzat i, en el cas dels vins blancs, encara menys, ja que a l’interior d’una ampolla d’aquest color o fins i tot verd fosc podria semblar negre.