VadeVi
El polièdric món de les ampolles de vi, capítol 1: Els colors
  • CA

Les ampolles en què s’embotella el vi són tot un món. N’hi ha de molt diferents, resultat de la gran varietat de combinacions entre formes, colors, mides, gruixos del vidre i fins i tot el tipus de coll. Les ampolles no són només un recipient sinó que, molt sovint, són una part importantíssima de la identitat del producte. Tenint en compte això, durant els propers caps de setmana Vadevi farà un recorregut per aquesta diversa cara del vi. Al capítol 1, el color.

La tradició, un element molt important

De manera general, els cellers trien quin serà el color de l’ampolla tenint en compte criteris d’adequació amb cada tipus de vi, és a dir, segons les seves característiques. No obstant això, també s’ha de tenir en compte l’estètica, la voluntat de l’elaborador de marcar tendència i, és clar, el preu del vidre. Les tradicions, però, induïdes per les característiques del vi, molt sovint es mantenen.

Els colors de les ampolles poden variar moltíssim

En el cas del vidre blanc, per exemple, és habitual fer-lo servir per a vins blancs i rosats perquè permeten que el consumidor vegi el color del vi que conté. En color verd clar també s’associa força amb els vins blancs. A més, també podem trobar vidres grocs, de color fulla morta -entre verd i marró-, el clàssic color verd fosc i fins i tot el negre. Aquests dos, com és força sabut, es fan servir gairebé exclusivament per a vins negres i escumosos. Aquests darreres colors més foscos -l’ocre, el verd i el negre- tenen l’avantatge d’impedir que els raigs ultraviolats entrin a l’ampolla, de manera que protegeixen el vi tant de la llum del sol com de la de les bombetes fluorescents.

Protegir el vi de la llum

El concepte ‘gust de llum‘ s’utilitza en enologia per a definir aquells productes que han estat exposats a la llum durant un llarg període, sigui en una línia de distribució o en les prestatgeries dels cellers. I de vegades, pot fer malbé el vi. Per això es recomana sempre evitar les exposicions de les ampolles al sol o a llums fortes sempre que sigui possible, especialment, de manera continuada.

Vidrala és una de les empreses productores d'ampolles de vidre més importants d'Europa | Vidrala
La combinació de materials de les ampolles els dóna el seu color característic | Vidrala

La combinació i el tractament dels materials origina el color

Pel que fa als materials, per fabricar el vidre cal potassi, silici i roca calcària. No obstant això, els fabricants juguen amb les proporcions, decolorant, reduint o oxidant el vidre per tal d’aconseguir que sigui transparent, marró, verd… Com més fosc és, a més, vol dir que més quantitat de ‘casco’ -o vidre reciclat- duu. En el cas dels vidres verds, per exemple, un 60 o 70% del material és vidre reciclat. Tot i això, com més fosc és un vidre, més costós és de produir i més cara és l’ampolla. És per això que sovint les ampolles de colors foscos s’acostumen a utilitzar per a vins més elitistes.

Això, però, no sempre és així. De fet, segons fons del sector vidrier un 80% de vins fan servir ampolles estàndard i que només els grans reserves o els vins molt selectes es fan gravar l’ampolla o fan servir colors diferents. El vidre negre, a més, que no deixa veure l’interior, no és gaire utilitzat i, en el cas dels vins blancs, encara menys, ja que a l’interior d’una ampolla d’aquest color o fins i tot verd fosc podria semblar negre.

Més notícies
Foto: Pete Linforth, Pixabay
Un celler italià estén la mà als rivals per impulsar les ampolles de paper
Comparteix
Cantina Goccia ofereix les seves instal·lacions d'embotellament per ajudar-los a descarbonitzar el sector
Imatge de la 'Römische Wein von Speyer' | Foto: Museu Històric del Palatinat d'Speyer
L’ampolla de vi més antiga del món té prop de 1.700 anys
Comparteix
La 'Römische Wein von Speyer' es conserva al Museu Històric d'Espira, a Alemanya
Ampolla de vi escumós | Photo: Shutterstock
El sorprenent efecte que es produeix en obrir una ampolla de vi escumós
Comparteix
Un estudi ha capturat a alta velocitat l'explosió que causa destapar un xampany
Vidrala és una de les empreses productores d'ampolles de vidre més importants d'Europa | Vidrala
L’ampolla de vidre amb zero emissions podria ser aviat una realitat
Comparteix
Aquest objectiu forma part dels projectes de futur de Vidrala per ser un exemple de sostenibilitat al sector

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa