VadeVi
La Xina: una cultura mil·lenària del vi i els licors

La xinesa és una de les civilitzacions més antigues que continuen existint al món. Amb una història mil·lenària, plena de guerres, conquestes i canvis, aquest país té una cultura amb una visió molt particular del vi i els licors, amb escoles de pensament contradictòries.

A Les arts xineses de l’ebrietat (Vibop, 2022), Manel Ollé fa un repàs a aquesta llarga tradició i es fixa, especialment, en els artistes més vinculats a l’alcohol, que van desenvolupar una obra lligada íntimament lligada al seu consum. En una presentació que va tenir lloc aquest dimarts a la llibreria Tòmiris de Barcelona, l’editora, Montserrat Serra, va explicar per què havia triat aquesta obra perquè fos el dinovè llibre de la col·lecció Envinats.

'Les arts xineses de l'ebrietat', de Manel Ollé | Vibop Edicions
‘Les arts xineses de l’ebrietat’, de Manel Ollé | Vibop Edicions

Textos clàssics contextualitzats i explicats

En primer lloc, per obrir un camí d’exploració “més enllà de la cultura vinícola mediterrània” i, en segon lloc, per fer el que considera “un gran salt de qualitat” en la feina de Vibop per “vincular el vi i la cultura”. A ‘Les arts xineses de l’ebrietat’, Ollé, professor de cultura xinesa contemporània a la Universitat Pompeu Fabra, fa una selecció de textos clàssics, anteriors al segle XVII, que contextualitza i explica per il·lustrar el lloc que ocupen en la tradició literària del país. Poemes que, a més, han estat majoritàriament traduïts directament del xinès pel mateix Ollé.

“Una tradició diferent, de beure extàtic i feliç”

L’obra repassa una sèrie d’autors heterodoxos que, en una civilització marcada per les escoles de pensament budista, taoista i confucianista, bevien com a forma de celebrar “la comunió amb la natura, l’amistat i la comprensió profunda del món”, com va explicar el mateix Ollé. Dels rituals xamànics al voltant de l’alcohol de la Xina ancestral vins a la vessant ritual que té a dia d’avui, la història del país és plena de poetes i cal·lígrafs que, en diversos graus i per raons diferents, van crear un gran número d’obres que conformen, per a l’autor, “una visió i una tradició diferent, de beure extàtic i feliç”, lluny de la idea de l’ebrietat melancòlica que sovint ha marcat la literatura occidental.

Montserat Serra, Manel Ollé i Jün Chin durant la presentació de 'Les arts xineses de l'ebrietat' | A.S.
Montserat Serra, Manel Ollé i Jün Chin durant la presentació de ‘Les arts xineses de l’ebrietat’ | A.S.

Una escola gairebé mística

Aquesta obra és, com va reconèixer Manel Ollé, la culminació d’una idea que feia deu anys que li rondava pel cap. Una celebració de l’acte d’una manera molt particular d’entendre l’acte del beure que, en ocasions, sembla més proper a la tradició mística grega dels misteris eleusins que no pas a la idea que, sovint, tenim del consum de begudes alcohòliques a l’actualitat. Grans poetes que, sobre la base de l’alcohol, descriuen la llarga tradició d’una escola de celebració de la vida, d’observació i comunió amb la natura i d’accés a la saviesa. Unes obres que a més, a la presentació, van poder ser gaudides en la seva versió original xinesa, recitades per Jün Chin.

Més notícies
'Sobre la felicitat', d'Epicur, reeditat per Vibop | ACN

Vibop edicions recupera la traducció de Jordi Cornudella del llibre ‘Sobre la felicitat’ d’Epicur

L'obra, que recull la 'Carta a Meneceu' i les 'Màximes capitals', és "una invitació a la llibertat de pensament"
:  - Mobile
L'escriptor Miquel Martín Serra

Miquel Martín: “Vinyoli va madurant i interioritza el vi, que passa a formar part de l’ànima del poeta”

ENTREVISTA | L'escriptor empordanès parla amb Vadevi sobre la relació del poeta Joan Vinyoli i la seva obra, de gran potència lírica, amb el vi i tot el que s'hi relaciona
:  - Mobile
Les portades de tots els números publicats fins ara de la col·lecció Envinats

Montse Serra (Envinats): “Falten més llibres sobre vi però també falten lectors”

L’editora de Vibop Edicions explica d’on surt Envinats, una col·lecció “heterogènia i heterodoxa” on el vi és el nexe d’unió de tots els volums
:  - Mobile
Els llibres sobre vins sempre són una bona oportunitat per aprendre sobre els aspectes culturals que l'envolten | Pxhere

Dues bones lectures per gaudir amb una copa de vi

Laura Saula i Javier Campo han presentat dues obres diferents però plenes d'amor a la cultura vinícola
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa