VadeVi
Acompanyar els àpats amb vi pot disminuir el risc de patir diabetis
  • CA

Beure vi durant els àpats podria tenir un efecte beneficiós que redueix el risc de desenvolupar diabetis de tipus 2. Segons un estudi elaborat per investigadors de la Universitat Tulane, als Estats Units, el consum moderat d’alcohol està relacionat amb una disminució de la probabilitat de patir aquesta malaltia, segons van explicar recentment a una conferència de l’Associació Americana del Cor.

Tant la moderació com el moment del consum són, segons les dades preliminars del treball, essencials per obtenir-ne els efectes beneficiosos. L’alcohol pot ser una arma de doble tall, sent perjudicial o beneficiós en funció, principalment, d’aquestes dues variables. Així doncs, els estudis basats únicament en el volum de la ingesta, i no en l’espaiament i el moment precís, obliden una part de l’equació.

El vi, un element molt important de la dieta mediterrània
Acompanyar àpats sans i equilibrats amb una mica de vi pot ser molt bo per a la salut

Alguns estudis anteriors ja havien relacionat el vi, especialment el negre, amb la reducció del risc de diabetis i, fins i tot, amb una disminució del risc de complicacions en els qui ja pateixen la malaltia. Això, és clar, sempre que es consumeixi amb moderació i acompanyat d’una dieta equilibrada i un estil de vida saludable.

Per a aquest estudi, els investigadors van fer servir les dades de l’UK Biobank, una base de dades britànica que conté informació sobre la salut de centenars de milers de persones. Amb això, van observar el progrés de 310.000 voluntaris durant 11 anys per veure si el consum de vi durant els àpats es relacionava, d’alguna manera, amb el desenvolupament de diabetis.

El consum moderat de vi té, segons alguns estudis, molts avantatges | Pixabay

De tots aquests participants, al cap del temps 8.600 van ser diagnosticats. Les dades, però, apunten que els qui consumien alcohol moderadament durant els àpats tenien un 14% menys de probabilitats de patir la malaltia. En el cas dels qui en consumien moderadament però en altres moments, es van detectar beneficis, però menys importants. Pel que fa als qui en consumien grans quantitats, tenien més probabilitats que els qui no bevien gens.

Aquesta correlació, és clar, també podria tenir relació amb factors com ara l’alimentació o l’exercici, però va en la mateixa línia que estudis anteriors que apunten que el consum d’alcohol durant els àpats redueixen els augments sobtats del sucre en sang després de menjar. A més, els polifenols són coneguts per reduir l’estrès oxidatiu, un factor molt relacionat amb l’aparició de la diabetis de tipus 2.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa