VadeVi
Polèmica a l”Atrapa’m si pots’ per una pregunta sobre carinyena i samsó
  • CA

El programa ‘Atrapa’m si pots’ d’aquest diumenge 24 d’octubre ha vist com una de les seves concursants, l’Elisenda, perdia el pot de 12.000 euros per haver respost ‘samsó‘ a la pregunta on es demanava quina és, juntament amb la garnatxa, la varietat de raïm més cultivada al Priorat (a partir del minut 50′).

El fet que el programa ho hagi considerat com una resposta errònia ha despertat aquestes últimes hores una polèmica a les xarxes socials. “Samsó i carinyena són la mateixa varietat“, clamaven des de diversos perfils; fins i tot, hi ha qui s’ha atrevit a demanar una rectificació, perquè la concursant hauria d’haver optat als milers d’euros de premi: “Errar és humà, rectificar és de savis“, es podia llegir en algun d’aquests posts.

Carinyena i samsó són o no són la mateixa varietat?

Fins fa pocs mesos, els vins fets amb carinyena no es podien etiquetar utilitzant el nom de la varietat perquè era un nom protegit que només podia utilitzar la Denominació d’Origen aragonesa Cariñena.

Per aquest motiu, els cellers que en produïen havien de buscar maneres alternatives per incorporar el nom de la varietat a l’etiqueta. Caranyena, en deien alguns, i d’altres van optar per la variant samsó. “La carinyena i el samsó són dues varietats de la mateixa família, però que tenen petites diferències entre elles“, diran a Vadevi diversos experts consultats. Sigui com sigui, malgrat es va utilitzar així durant diverses anyades, a finals de l’any 2018, el Ministeri d’Agricultura ja va tornar a permetre que la carinyena es pogués dir carinyena i així constés a les etiquetes de qualsevol vi elaborat amb aquesta varietat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa