El Festival Fárdelej, que els propers 24 i 25 de juny celebrarà la seva novena edició a Arnedo (La Rioja), fa anys que té en la reivindicació del calimotxo un dels seus trets distintius. Com a esdeveniment no només musical sinó també de mostra del patrimoni vitivinícola i cultural de la regió, la seva col·laboració amb el celler Ontañón ha fet que, des de fa anys, també organitzi una mostra d’aquesta beguda, definida com un còctel amb base de vi que, com qualsevol altra, pot preparar-se amb ingredients de qualitats molt diferents.

L'esmorzar a la riojana, un dels esdeveniments més estimats del Fárdelej, torna després de la pandèmia
L’esmorzar a la riojana, un dels esdeveniments més estimats del Fárdelej, torna després de la pandèmia

Tornada a la normalitat

El Fárdelej enguany torna a la normalitat, després d’haver suspès l’edició 2020 a causa de la pandèmia i haver hagut de limitar els aforaments i fer-lo en interior a la de 2021. El director del festival, Ernesto García, explica a ‘Vadevi’ que després d’aquesta darrera edició més “íntima” ara “tornen amb tot”, recuperant alguns elements distintius com ara l’esmorzar a la riojana, fet al centre de la localitat, on es col·loquen rostidors gegants que cremen amb els sarments de la poda de la vinya i on unes 2.000 persones degustaran xoriços, cansalades i altres carns, maridats amb vins de la regió.

Un tast massiu

Pel que fa a la mostra de calimotxo, la idea va néixer el 2016, recorda García, amb un tast massiu organitzat per Ontañón i on van participar unes 500 persones. Des del celler, es van anar “fent proves per veure quin era el millor vi pel calimotxo, pels seus aromes, gust afruitat”… un procés on, és clar, també va participar l’enòleg del celler. Tot i que reconeix que la idea és poc habitual, també recorda que “és un còctel” i que, com en tots, si tries unes bones matèries primeres el resultat pot ser extraordiàriament diferent.

Justament, aquesta diferència és el que deixa bocabadats molts dels nous assistents, que normalment arriben de Burgos, Aragó, el País Basc… “Quan proven el calimotxo aquí, al·lucinen”, riu García, que afegeix que “no té res a veure si el fas amb un vi de brick dels que tots coneixem o amb un bon criança”. De fet, comenta, fins i tot des de la cervesera que la patrocina el festival s’han queixat que venen massa calimotxo: “gastem tres o quatre palets de vi cada any, moltíssim per un festival de música i pel volum de públic que tenim”.

El festival va molt més enllà de la música i planteja tot tipus d'activitats enogastronòmiques i culturals | Fárdelej
El festival va molt més enllà de la música i planteja tot tipus d’activitats enogastronòmiques i culturals | Fárdelej

Moltes més activitats

A més de la música, però, les activitats se succeeixen durant tota la setmana, amb tasts de formatges amb vi, de productes gourmet, visites culturals… Un esdeveniment, doncs, molt més enogastronòmic del que pugui semblar en primera instància i que, a més, reivindica un dels usos amb més mala premsa del vi: el de barrejar-lo amb refresc de cola.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Somos Gente Moderna a juny 17, 2022 | 11:40
    Somos Gente Moderna juny 17, 2022 | 11:40
    Visca el Vi i Visca Festival Fárdelej!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa