VadeVi
Ens podem beure el vi encara que hi hagi entrat una mosca?

Quan una mosca es posa a dins de la nostra copa de vi, és normal que ens plantegem si ens el podem continuar bevent o no. Per resoldre aquest dubte, la doctora Primrose Freestone, professora de Microbiologia Clínica a la Universitat de Leicester, a Anglaterra, ha escrit un article a The Conversation on explica què passa en casos com aquest i si realment ens hem de preocupar.

Un exemple pràctic

Freestone ens posa en el cas que una mosca de la fruita (Drosophila) cau a la nostra copa i és morta. Tenint en compte que s’alimenten de menjar en descomposició i, per tant, habiten a llocs poc recomanables, és cert que estan constantment envoltades de gèrmens de tota mena que poden anar a parar al seu cos i, d’allà, a qualsevol superfície on es posin, inclosa la nostra copa de vi. I entre aquests bacteris hi ha l’E. coli, els Listeria, els Shigella i els Salmonella, que poden causar malalties potencialment molt perilloses fins i tot en persones sanes.

Les característiques del vi el fan poc amable per a la supervivència dles bacteris | Foto: PhHere

Bacteris potencialment mortals

Així doncs sí, la mosca pot haver deixat bacteris que podrien ser mortals al teu vi. No obstant això, afegeix la doctora Freestone, llençar-lo seria malgastar-lo. Això és, per una banda, perquè el vi té entre un 8 i un 14% d’etanol, normalment, i també perquè té un pH d’entre 4 i 5, cosa que el fa àcid. L’alcohol, és clar, és un inhibidor i desinfectant i és una de les raons per les quals el vi pot aguantar tant de temps sense fer-se malbé. A més, diversos estudis han provat que, combinat amb els àcids orgànics, impedeix el creixement tant de l’E. coli com dels Salmonella. Si el vi és blanc i fred, a més, alguns bacteris deixen de créixer per l’impacte que el canvi de temperatura té al metabolisme.

Si el vi no et protegeix prou, ho farà l’estómac

Tot i que la quantitat de bacteris transmesos per la mosca pot fer variar la probabilitat d’infecció, el cert és que tots els vins, i a qualsevol temperatura, són naturalment antibacterians i que per tant, encara que n’hi hagués molts, no podrien fer-hi gran cosa. I fins i tot si fos així, un cop ingerits s’haurien d’enfrontar als àcids de l’estómac, a què són molt sensibles i danyen el seu ADN i fins i tot els poden matar. A això, a més, s’hi haurien d’afegir el enzims digestius, la mucositat i, finalment, el sistema immunològic.

Així doncs, i més enllà de l’angúnia que pugui fer a alguns, l’experta conclou que no hi ha cap raó per a llençar el vi si s’hi posa una mosca. De fet, afegeix fent broma, beure-se’l amb mosca i tot pot afegir un extra de proteïnes a la nostra dieta.

Més notícies
Notícia: Dos llevats del vi tenen la mateixa adaptació genètica als sulfits
Comparteix
Un estudi descobreix de quina manera actua el Saccharomyces uvarum en l'elaboració de vi
Notícia: Jornada sobre noves espècies de llevats que poden millorar la qualitat dels vins
Comparteix
Organitzada per l'INCAVI, tindrà lloc el dimarts 23 de març de forma telemàtica
Notícia: Determinats llevats en la fermentació del vi poden combatre els efectes del canvi climàtic
Comparteix
L’INCAVI presenta els resultats de dos estudis de recerca sobre el paper dels llevats en l’elaboració de vins
Notícia: Anna Puig: «Varietats i llevats autòctons fan vins amb segell de país»
Comparteix
Especialitzada en microbiologia i biotecnologia, Puig coordina diversos projectes de recerca a l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa