VadeVi
Vi noruec: el canvi climàtic facilita un cultiu tradicionalment impossible
  • CA

Tradicionalment, les regions òptimes pel conreu de la vinya, i per tant per l’elaboració de vi, havien estat entre 30º i 50º de latitud. Això, en termes europeus, vol dir entre el Marroc i el nord d’Algèria i el nord de França i la meitat d’Alemanya. La viticultura fora d’aquestes coordenades sempre havia estat molt difícil, i de fet ho continua sent però, com explica un viticultor noruec en una entrevista a la ‘BBC’, el canvi climàtic posa les coses cada vegada més fàcils al nord… i més difícils als sud.

Bjørn Bergum té uns 2.700 ceps a 61º latitud nord, és a dir, on el mar del Nord passa a ser el mar de Noruega. A Rússia, hi podríem trobar el llac Ladoga, i també és la mateixa latitud on hi ha Anchorage, la ciutat més poblada de l’estat nord-americà d’Alaska. Bergum, és clar, reconeix que la viticultura amb tres centímetres de neu a terra no és especialment senzilla, però també sap que té les vinyes més septentrionals del món a un indret on, fa poques dècades, seria directament impossible.

Les vinyes creixen amb esforç en un lloc on, fa poques dècades, qualsevol intent hauria estat inútil | Slinde Vingard

“Quan plou, plou més, però quan fa calor, també en fa més”. Així doncs, tot i que està preocupat pel planeta, reconeix que com a productor de vi el canvi climàtic l’està ajudant, encara que si més no de moment, continuï sent difícil el conreu de la vinya. “Em quedo despert, si cal, per ajudar-les a sobreviure si ve una glaçada”, explica. Pel que fa a les varietats, treballa amb diverses, per fer cupatges amb notes tropicals i una mineralitat que atribueix al sol argilós.

El vi, afirma, és bo. “Tenim molta llum, és el nostre avantatge. I tenim nits fresques. I també tenim el sol que es reflecteix dels fiords als vessants dels turons”. Tot i això, de moment, sembla que és difícil convèncer ningú perquè tasti vins noruecs. Quan algú ho fa, afirma que se sorprèn molt i que el troba boníssim però que, fins i tot en aquests casos, li demanen que no ho expliqui a ningú perquè “no quedes gairebé si expliques que has provat un vi noruec molt bo”.

De moment, doncs, el seu èxit es limita a les medalles d’or que ha guanyat a concursos locals. Tot i que voldria provar-ho en premis internacionals, creu que només ho aconseguiria amb un tast a cegues. Noruega, de moment, continua sense tenir bona fama pels seus vins.

Ubicació de les vinyes de Bjørn Bergum | Google Maps

En aquest indret, a més, la zona vitivinícola més al nord del món, Bergum i el seu soci Halldis no estan sols: en un radi de vint quilòmetres, ja hi ha cinc finques diferents on s’està conreant la vinya. En total, a Sognefjord hi ha 20.000 ceps, poca cosa però el principi del que, diu Bergum, podria ser “una petita regió vitivinícola” d’aquí cinc o deu anys.

Com és ben sabut, és clar, tot el que està guanyant Noruega ho estan perdent les zones tradicionalment vitivinícoles, on les temperatures han anat pujant i, a més, els extrems climàtics han fet que les glaçades de primavera fossin molt més habituals. Així doncs, a l’augment del grau que ve amb les temperatures, que també afecta el sabor, s’hi ha de sumar la possibilitat de que les glaçades facin mal a les vinyes.

Mai no plou a gust de tothom, diuen. Tot i això, les regions on sempre s’ha fet vi continuaran treballant per mantenir no només la seva forma de vida sinó, també, la qualitat dels seus productes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa