VadeVi
Asaja Extremadura diu que el seu cava ‘no pot ser moneda de canvi en les cessions als nacionalistes’
  • CA
Cava

!–akiadsense–>

Els pagesos extremenys estan molt satisfets amb la decisió del Suprem d’anular la reforma del decret que cedia a la DO Cava l’autoritat per decidir noves plantacions de vinya dins la seva regió.

Aquest dissabte i a instàncies d’un recurs de la Junta d’Extremadura l’alt tribunal va fallar en contra del govern espanyol que es qui va aprovar la reforma i de retruc contra la DO Cava que era la beneficiària d’aquest dret.

Luís Cortés, secretari del sindicat agrari La Unión Extremadura, explica a Vadevi que la decisió del Ministeri d’Agricultura de cedir la seva potestat va ser “un gest polític molt calculat. Sabia molt bé a qui beneficiava i a qui perjudicava”.

L’altra associació agrària majoritària, APAG Asaja, va una mica més enllà i en un comunicat demana la dimissió immediata del titular d’Agricultura, Luís Planas. El president d’Apag Asaja Cáceres, Angel García, assegura que “el camp extremeny no pot ser moneda de canvi per les cessions amb els nacionalistes. No ho permetrem”.

Recordem que la decisió es va prendre el mes de desembre de l’any 2019 i en tot moment, el territoris no catalans de la DO Cava van interpretar que beneficiava només al productors i elaboradors catalans. És precisament per això que la Junta d’Extremadura va decidir interposar un recurs perquè va considerar que el Consell Regulador del Cava no tenia en compte els interessos dels seus pagesos perquè durant anys havia demanat que la superfícies de la denominació no creixés més.

Juan Metidieri, president d’Apag Extremadura Asaja afirma que amb aquesta sentència “s’ha evitat que Catalunya decideixi com vulgui sobre el futur del Cava, que viu un moment d’expansió a la nostra regió i que havia estat marginat en la presa de decisions”.

Menys virulent es mostra Luís Cortés de La Unió Extremadura que tot i que també creu que els interessos d’Almendralejo no estan representats al Consell Regulador del Cava recorda, “que la potestat torni a estar en mans del Ministeri d’Agricultura no significa que es permetin créixer tot el que volguem”.

De fet admetia que ara mateix i amb la situació d’excedent d’estoc provocada per la manca de vendes per la pandèmia, no és el moment de créixer. Aquesta última verema els pagesos han protagonitzat protestes a Extremadura com a conseqüència de la caiguda del preu del raïm.

De la seva banda, des de la DO Cava des de fa més d’un any expliquen que al seu territori hi sobren 6.000 hectàrees de vinya, de les quals, 4.000 s’han plantat en els últims 3 anys. Des del Consell Regulador fa anys que defensen que la seva superfície de vinya no s’incrementin perquè “és vital per l’equilibri i la sostenibilitat del sector del cava i de tots els seus viticultors, siguin del territori que siguin”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa