VadeVi
El coronavirus a la DO Cava, una crisi doble que afectarà el preu del raïm
  • CA
Ampolles de cava de Freixenet
Ampolles de cava de Freixenet | M.R.F.

!–akiadsense–>

El sector del cava, com tots, està patint els estralls de la crisi del coronavirus i la incertesa de no saber quan de temps durarà és el gran enemic per fer-hi front. De moment l’exportació sembla una sortida. El president de la DO Cava, Javier Pagès explica en declaracions a Vadevi, que “tot i les dificultats de transport i comunicacions, l’exportació està parant una mica el cop d’aquesta crisi. A veure quan de temps durarà. Les empreses amb un bon posicionament internacional són més resilients”.

Ara bé, pel que fa al mercat local, Pagès recorda que tot està pràcticament parat “i no només pel tancament de bars i restaurant, sinó també per esdeveniments i celebracions en les quals el cava sempre hi és molt presents com festes, bodes, esdeveniments d’empreses, etc”.

“És d’hora per fer càlculs però aquesta crisi és molt seriosa. Em preocupa especialment la tresoreria de les empreses. L’afectació serà molt gran sobretot en aquelles que haguessin decidit fer algun tipus d’inversió de millora ja sigui al celler o a la vinya. La manca de liquiditat complicarà molt la situació”, explica el president de la DO Cava.

De fons, però, plana la crisi del preu del raïm. Si els pagesos ja estaven preocupats davant la possibilitat que es repeteixi la situació de l’any passat en que el preu quilo de raïm per cava va arribar a mínims històrics, al voltant de 30 cèntims, la crisi del coronavirus agreujarà aquesta situació.

“Amb el preu del raïm hi ha un tema de fons i tothom ho sap. La realitat és que tot i la bona demanda de cava hi ha més hectàrees de vinya que les que el cava necessita i el mercat no està equilibrat. I si ara a sobre les vendes es veuen afectades no és una bona notícia”, assegura Pagès.

Javier Pagès va presentar davant la JARC les noves propostes de la DO Cava
Javier Pagès és el president de ls DO Cava | R.F.

!–akiadsense–>

Precisament en aquest sentit i sobre l’excés de vinya pel cava just la setmana passada es coneixia una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid que ha fallat a favor de la Junta d’Extremadura sobre la limitació de la plantació de nova vinya que el Ministeri d’Agricultura va decidir l’any 2017 per la campanya de 2018.

Per Pagès “és una sentència que costa d’entendre perquè fa referència a una resolució del ministeri que afectava a 2018 només, quan per 2019 i per 2020 també hi ha una restricció en el creixement, també perquè en el text hi ha una certa confusió en el nombre d’hectàrees i també perquè el jutge fa una sèrie d’interpretacions sobre la devaluació de les diferents zones del cava que no s’ajusta a la realitat”.

Segons el president del DO Cava “el que ha de quedar molt clar és que el Consell Regulador representa tot el cava i ha de poder regir-se per les seves pròpies decisions i ha de liderar el seu camí. Si no ho podem fer, si són decisions polítiques, la DO Cava no té massa sentit. Si a la pròpia denominació no li donen la plenitud de ser conductors del seu propi destí no hi ha consell regulador que valgui i dependrà del que digui cada dia algú”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa