VadeVi
Corpinnat, Cava i Clàssic Penedès es veuen les cares al Tast Vertical de Catalunya Ràdio
  • CA
Representants de la DO Cava, Corpinnat i Clàssic Penedès al programa Tast Vertical de Catalunya Ràdio
Representants de la DO Cava, Corpinnat i Clàssic Penedès al programa Tast Vertical de Catalunya Ràdio | @Ramon.francas

!--akiadsense-->

Tast Vertical, el programa de vins d’estiu de Catalunya Ràdio ha dedicat el programa d’aquest dissabte als escumosos catalans. Representants de Clàssic Penedès, de la DO Cava i de Corpinnat han intentat explicar perquè són diferents i perquè abans tots eren Cava i ara ja no.

Agustí Torelló Sibill, del celler Agustí Torelló Mata ha estat l’encarregat de representar els escumosos Clàssic Penedès integrats dins la denominació d’origen Penedès. Damià Deàs, gerent de Vilarnau és també el president d’AECAVA, la patronal del cava i també d’aquesta denominació hi era present al programa Ramon Giró, del celler Jaume Giró i Giró i representant de la Cambra de Comerç de l’Alt Penedès. Finalment Xavier Nadal ha estat el portaveu de Corpinnat, la marca col·lectiva impulsada pel 6 cellers penedesencs que es van escindir de la DO Cava.

El debat ha estat distès tot i que la crisi és força acusada i les diferències entre un i altres s’ha pogut veure alhora d’explicar la gènesi de la DO Cava i ni en això s’han posat d’acord. Mentre Ramon Giró assegurava que la denominació d’origen va néixer per aglutinar un mètode d’elaboració determinada, Xavier Nadal recordava que la disseminació territorial es conseqüència de la voluntat de Codorníu (tot i que ell no n’ha dit el nom) d’eixamplar l’abast de la denominació d’origen fins a Lleida.

En aquest sentit, Agustí Torelló assegurava que la DO Cava “és una denominació d’origen, amb origen dubtós”.

Més enllà d’això el debat ha intentat analitzar tot i que sense aprofundir-hi gaire, sobre alguns dels aspectes de la crisi dels escumosos catalans, com el desequilibri entre les dimensions de les diferents empreses elaboradores. Damià Deàs d’AECAVA recordava que només tres empreses del cava suposen quasi un 80% de tot el que es produeix. També s’han posat sobre la taula els nous noms de les zones i subzones del cava. Recordem que el Pla Estratègic aprovant recentment preveu que els caves catalans s’indetifiquin amb el nom de Comtats de Barcelona.

I tot i la pregunta directa de Ramon Francàs, col·laborador del programa que presenta Empar Moliner, sobre si s’ha donat massa importància al cava i cavistes de fora de Catalunya, no s’ha entrat massa en quin és el paper que juguen a l’actualitat més enllà de perquè han arribat a formar part d’aquesta denominació d’origen.

Podeu recuperar el programa aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa