Vinyes de la DO Cava
La DO Cava podria estar a punt de sortir de l’atzucac de l’últim any

!--akiadsense-->

La llarga travessa del desert del sector del Cava, amb profundes dissensions i escissions, podria haver arribat al cap de carrer. El Consell Regulador de la DO Cava està debatent amb el sector tot allò relacionat amb la nova normativa per intentar redreçar el rumb. La convocatòria del ple per aprovar el nou pla estratègic i els canvis normatius s’ha anat allargant, generant força inquietud. Finalment, però, s’ha convocat pel 23 de desembre, i tot sembla indicar que s’acabarà aprovant. El Consell Regulador diu que busca “consens i unitat per sobre de tot”. Afegeix que està elaborant “un pla inclusiu que integri la gran diversitat d’actors que formen part de la DO Cava”. A més a més, es pretén “posar en valor a tota la cadena d’elaboració i revalorar el cava en benefici de tots”. Força agents del sector, àvids que finalment hi hagi noticies positives per al sector, afirmaven fa pocs dies que si el pla estratègic i els canvis normatius del Consell Regulador no tiraven endavant que no hi hauria més remei que assistir al final de la DO Cava.

Tant Freixenet com Jaume Serra, dos dels grans elaboradors, s’havien mostrat reticents fa unes setmanes a la introducció d’importants canvis normatius per afavorir una major qualitat, ja que consideren que aquests no serviran per aconseguir el retorn dels ara per ara nou membres de l’associació Corpinnat. En els darrers dies, però, sembla que les coses s’han anat desencallant i que les caves del barri de l’Estació de Sant Sadurní d’Anoia han acabat donant suport al pla estratègic que impulsa el president del Consell Regulador, Javier Pagés. També la consellera d’Agricultura de la Generalitat, Teresa Jordà, ha donat un reiterat suport al pla estratègic i s’ha implicat directament en la resolució del conflicte.

Freixenet diu ara que està totalment d’acord amb els objectius del Consell Regulador del Cava, que “defensen un producte d’alta qualitat per mantenir la seva competitivitat tant a nivell nacional com internacional”. Freixenet dóna suport al desenvolupament d’un pla estratègic conjunt que podria beneficiar a tota la cadena de valor del sector del Cava. La companyia considera que “el sector té excel·lents productes que competeixen amb qualsevol altre vi escumós de qualitat en el món”. Freixenet també diu que “com a productor local amb enfocament global”, la seva voluntat és “impulsar el creixement de el sector i atendre les preferències dels consumidors en els mercats nacionals i internacionals”.

El president de la patronal Institut del Cava, Damià Deàs, no amaga que “és molt important que una empresa amb el volum de Freixenet tingui aquesta missió”. El suport de Freixenet per aprovar el pla estratègic, segons Deàs, és “una gran noticia” que donaria “tranquil·litat i unió al sector”. El president de l’Institut del Cava no té dubtes que Freixenet, el principal elaborador del sector, “dóna equilibri a la DO Cava”. Damià Deàs no ha deixat de fer crides en els darrers mesos reclamant la unitat del sector.

Per al president de la principal companyia en volum amb capital 100% català, Josep Graells March de Vallformosa, “el cava l’hem d’entendre com la suma de molts projectes individuals que siguin capaços de posar en valor el què i el com volem mostrar-nos al món”. Afegeix que “una empresa creix de forma sana quan el sector en el que treballa està sa. I el sector no som els elaboradors, només. El sector són fonamentalment els viticultors i tot el que fa possible la vinya”. També entén que hem de fugir del low cost “perquè estem destruint el que dona sentit econòmic i vital a una part molt important del nostre territori”. En aquest sentit, Josep Graells afegeix que “estem traint l’origen. El futur és ecològic, és sostenible, i posa en el centre al viticultor. L’aposta de de Vallformosa és lleialtat al viticultor, talent humà i marca. La suma de moltes voluntats farà una categoria: un cava respectat i valorat. Qui valora la part acaba valorant el tot”.

Paral·lelament, continuen fent-se passos per assolir la unitat patronal al sector del Cava. L’Institut del Cava i PimeCava es mostren optimistes davant la possibilitat que aviat hi pugui haver un acord d’integració. També es mantenen les negociacions entre la DO Penedès (Clàssic Penedès) i Corpinnat per a la creació d’una nova denominació d’origen d’escumosos de qualitat del Penedès que podria batejar-se com a Pinnae. Així mateix, continua la diàspora de cellers que surten de la DO Cava, com Parés Baltà, que ja està passant les auditories per integrar-se a Corpinnat. També hi ha més cellers de prestigi de la DO Penedès que estan a punt de deixar aquesta denominació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa