VadeVi
Extremadura guanya el pols, parcialment, a la DO Cava per la limitació de creixement
  • CA

!–akiadsense–>

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid ha fallat a favor de la Junta d’Extremadura que va presentar una demanda contra la decisió del Ministeri d’Agricultura de 2017 de limitar el creixement de la DO Cava per recomanació del mateix consell regulador.

La sentència de dia 10 de març, just abans d’entrar de ple en la crisi del coronavirus, anul·la els apartats Segon, Quart, Cinquè i Sisè de la Resolució de 27 de desembre de 2017 del Ministeri d’Agricultura pel qual restringia les noves plantacions de vinya a la DO Cava a 57,4 hectàrees.

També anul·la les recomanacions de la DO Cava referents a 2017, que ja des de fa quatre campanyes proposava el creixement zero en tota la denominació per evitar un desequilibri entre oferta i demanda i alhora una baixada de preu del producte.

En aquest sentit, i en un comunicat fet públic aquest dimecres, el Consell Regulador del Cava mostra el seu desacord amb la sentència i recorda que va recomanar limitar les noves plantacions a tot el seu territori arran de l’existència d’un excedent d’unes 6.000 hectàrees de vinya. “D’aquestes, 4.000 han estat plantades en els últims tres anys, empitjorant més la situació. És, doncs, vital per l’equilibri i la sostenibilitat del sector del cava i de tots els seus viticultors i cellers limitar aquest creixement” expliquen en el document.

Alhora també fan èmfasi en el fet que la decisió es va prendre per unanimitat dels representants escollits democràticament dels viticultors i elaboradors de la DO Cava procedents dels 159 municipis que la composen, amb l’objectiu de garantir un creixement sostenible a mitjà i llarg termini.

A més entenen que la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Madrid afecta exclusivament a la resolució corresponent a l’any 2018 i no a posteriors. Recordem que fins el mes de setembre de l’any passat la DO Cava només podia recomanar però la decisió final la prenia el Ministeri d’Agricultura que és qui en té la potestat. Ara però és diferent i la decisió la pot prendre el Consell Regulador.

Les zones de la DO Cava de fora de Catalunya, especialment des d’Almendralejo a Extremadura s’han mostrat contràries a aquesta limitació de creixement perquè entenen que encara tenen cap per córrer i que la decisió es pren només pensant en els productors i elaboradors catalans. Així ho explicava Luís Cortés, secretari de l’associació agrària La Unión Extremadura a Vadevi a finals de 2019 que també admetia que el boicot al cava català els havia beneficiat.

Ara consideren que aquesta sentència els dona la raó pel que fa a la discriminació i consideren que suposa una “victòria moral”.

Des de la DO Cava que no fan declaracions i emplacen la seva resposta al comunicat que han emès on diu que “emprendran les accions legals que consideri oportunes”, però no especifiquen si presentaran recurs a aquesta sentència ni què pot suposar l’anul·lació de la resolució del Ministeri d’Agricultura.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa