VadeVi
Isabel Vidal : “La crisi del cava no la pot suportar només el viticultor”
  • CA
Raïm blanc

!–akiadsense–>

“Després d’un any de negociacions amb elaboradors, de cimeres del cava i de plans estratègics estem cansats. I desanima molt veure que ens trobem en el mateix punt que l’any passat”. Així ho afirma Isabel Vidal en declaracions a Vadevi. És la responsable de vinya de les Jarc que constata un gran desànim entre els pagesos després de conèixer els preus que els elaboradors pagaran aquest any pel raïm que és el mateix de l’any passat i en alguns casos més baix.

És per això que Vidal no gosa encara aventurar quina hauria de ser la resposta dels sindicats agraris. Recordem que fa tot just un any, la baixada del preu del raïm va provocar un protesta insòlita dels viticultors que va acabar amb una jornada de vaga dia 5 de setembre. “No pot ser que la crisi del sector la suporti el viticultor i que el marge de benefici més gran sigui per les empreses i el nostres sigui més curt. Nosaltres no demanem que ningú cedeixi, demanem que el valor es reparteixi d’una forma més equitativa” reclama Vidal.

“És que no és només Freixenet, Cordoníu manté el preu del raïm ecològic perquè així estava estipulat per conveni, però en canvi el convencional el paga a 32 cècntims, 3 menys que l’any passat”, explica Vidal. I afegeix que “quan aquestes grans empreses parlen de ser competitius miren el món i està molt bé, però els pagesos no pensem en el prosecco, pensem en fer un producte, un raïm de qualitat que s’ha de pagar a un preu just. I cal que els elaboradors assumeixin la seva responsabilitat social”.

En aquest sentit, des de les Jarc reclamen que el sector es rearmi, “però no des d’un punt de vista bèl·lic sinó de reconstrucció, d’ajuntar les diferents peces perquè tot torni a funcionar. Si no som capaços entre tots de trobar la nostra fortalesa conjunta el sector es partirà en dos models i això no ho podem permetre perquè perdrem força”.

Els viticultors acusen una crisi que és triple: la que venia d’enrere del sector del cava i la seva devaluació per un desequilibri en el mercat, el coronavirus que ha incrementat l’estoc i finalment el míldiu, el fong que enguany ha fet estralls a la vinya catalana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa