VadeVi
Jordà: “Demanarem danys i perjudicis al govern espanyol per no haver limitat el creixement de la DO Cava”
  • CA
Teresa Jordà és la consellera d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya | Jordi Play

!–akiadsense–>

A partir del 15 de novembre es tornarà a convocar la cimera del cava, tal com es van comprometre totes les parts implicades, i la conselleria d’Agricultura vol arribar amb els deures fets.

La carta que la Consellera Teresa Jordà va fer arribar al Ministeri el passat 5 de setembre no ha tingut resposta encara, “però si no la tenim en breu, trucaré personalment per saber quina és la posició del Ministre Luís Planas”, ha assegurat en declaracions a Vadevi. “No només perquè volem tenir la seguretat que aquest any no es concediran noves plantacions de vinya que ampliïn la superfície de la DO Cava sinó també per demanar danys i perjudicis per les últimes decisions ministerials”.

Ja fa 3 anys que el Consell Regulador va sol·licitar al Ministeri d’Agricultura -que és de qui depèn- que es restringeixi el creixement de la superfície de vinya per evitar un desequilibri entre l’oferta i la demanda, però les peticions no s’han tingut en compte. Entre d’atres conseqüències, això ha provocat que aquest any el preu del raïm hagi patit un descens del 28% respecte a l’any passat i que s’hagin arribat a mínims de 30 cèntims per quilo que no es veien des de l’any 1998. Aquesta era la principal raó de la vaga del 5 de setembre dels pagesos del cava.

Així mateix, Jordà explica que també ha demanat una reunió amb el Consell Regulador de la DO Cava per conèixer de primera mà en quin moment es troba la posada en marxa del Pla Estratègic per revaloritzar el producte i el sector, però també per instar-los a accelerar-ne l’aplicació.

“El Consell Regulador ha de posar la sisena“>, i això vol dir que hem de poder arribar a la cimera del cava amb alguna proposta amb cara i ulls. Hi ha d’haver el compromís de la DO Cava no només de mostrar quin és el calendari sinó també que aquest pla estraègic es treballi i es faci. El problema d’aquesta campanya amb els viticultors té una solució complicada, si és que la té, però el que no volem és que això es torni a repetir mai més”, assegura Jordà.

Nova D.O d’escumosos

En parla·lel a la crisi dels pagesos del cava, ha saltat la notícia de la nova creació d’una denominació d’origen d’escumosos al Penedès que estan negociant Corpinnat (els cellers escindits de la DO Cava) i els Clàssics Penedès (els escumosos de la DO Penedès). Tot i que la consellera admet que, arribat el cas, la creació d’aquesta nova DO no resoldrà el problema actual del cava ni dels viticultors, s’estima més no donar la seva opinió fins que això no sigui una realitat: “Nosaltres no tenim comunicació oficial de la creació d’aquesta nova denominació d’origen. Ho hem sabut per la premsa”, assegura.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa