VadeVi
Joves Viticultors afirma que 30 cèntims no cobreixen el cost de produir un quilo de raïm
  • CA
La protesta que es va viure a les portes de Freixenet a la vaga inèdita del 5 de setembre de 2019
La protesta que es va viure a les portes de Freixenet a la vaga inèdita del 5 de setembre de 2019 | Unió de Pagesos

!–akiadsense–>

Joves Viticultors del Penedès considera que l’anunci de Freixenet de pagar 30 cèntims el quilo pel raïm per fer cava és una mala notícia. Francesc Perea, un dels seus portaveus afirma en declaracions a Vadevi que “30 cèntims no cobreixen el cost de produir un quilo de raïm. Diversos estudis calculen que ronda els 50 cèntims i ja és el segon any que es paga aquesta quantitat”.

Aquesta plataforma va néixer com a resposta a la crisi de preus del cava de l’any passat i va ser una de les impulsores de les protestes que es van viure aleshores que fins i tot van acabar amb una jornada de vaga. I és que en aquell moment, el preu va baixar un 28% i es va situar a l’alçada del que es pagava l’any 1998.

Per Perea aquest any és més greu “la plaga de míldiu ha reduït la producció de manera dràstica. El viticultors té menys raïm per vendre i el preu és el mateix de l’any passat. Si l’any passat ja no hi havia beneficis, aquest any amb menys quilos els números ja no surten. La situació ha empitjorat”.

El portaveu de Joves Viticultors admet que els ànims no són els mateixos que l’any passat. L’anunci dels preus s’ha fet més tard i” és d’hora per poder-ho valorar però el que està clar és que no pot quedar sense resposta perquè ens estan abocant a una manca de sostenibilitat de les explotacions agràries”.

“És cert que en l’adn del viticultor hi ha un esperit resilient. Si una collita és dolenta no n’hi ha prou en lamentar-se, cal seguir treballant perquè el cep continuï produint mirant per les properes veremes. I això fa que en el dilema entre no vendre o vendre a un preu baix sempre val més poc que res. Ara bé, tot i això som inconformistes i com que una cosa no treu l’altra hem de reivindicar la nostra feina i recordar que situació que el sector està patint és molt crítica”, assegura Perea.

En aquest sentit, i tot que enguany la Covid-19 i el míldiu agreugen la situació, des de Joves Viticultors recorden que un dels focus dels problemes de la DO Cava cal buscar-lo en l’increment d’hectàrees els últims anys. Un excés de producció que el mercat no ha acabat d’absorbir i que ha provocat que moltes empreses tinguin un estoc encara per vendre i que a més de reduir els quilos que els cellers han comprat, també n’han baixat els preus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa