VadeVi
Pagès: “O hi ha algun tipus d’ajut públic al cava o nosaltres poca cosa podem fer”
  • CA
El cava rosat creix durant l'exercici de 2019
El cava rosat creix durant l’exercici de 2019 | DO Cava

!--akiadsense-->

El Consell Regulador del Cava ha presentat el resum econòmic de l’any 2019 que mostra d’entrada un rècord pel que fa a la producció que arriba a les 249 ampolles, un 2’07% més que en l’exercici anterior. Pel que fa a les vendes al mercat exterior que són les que sí controla la DO Cava, pràcticament es van mantenir, amb l’exportació de dues terceres parts de la seva producció, al voltant de 165 milions d’ampolles.

Les vendes creixen de forma important les vendes de cava al Japó que puja un 27,41%, Suècia amb un increment del 30,03%, Rússia que puja un 29,94% o Polònia amb un increment del 49,79%, amb creixements importants de dos dígits, i es mantenen lleugerament a la baixa en mercats històricament més consolidats com és el cas d’Alemanya, Bèlgica o els EUA.

Pel que fa al mercat interior, del qual la DO Cava no en té dades i per això recorre a la consultora Nielsen, que constata que en valor, el consum de cava a Espanya i Catalunya va baixar un 0’5% i en volum ha baixat un 1’3% el que indicaria la tendència a consumir caves d’un preu més elevat.

Així les coses “el desequilibri continua igual”, diu el president de la DO Cava, Javier Pagès en declaracions a Vadevi. Un desequilibri que és estructural i que va portar a una crisi del raïm molt greu en la verema de 2019. Si bé en números aquest episodi no apareix reflectit en el balanç presentat aquest divendres perquè no ha tingut incidència en la producció de 2019, per Pagès “és evident que el preus de raïm que tenim no ajuden a prestigiar la nostra denominació d’origen i a més hi ha gent que ho passa malament. Aspirem a tenir un preu del raïm que vagi pujant progressivament perquè d’aquesta manera es doni una certa estabilitat al sector”.

En aquest sentit i davant la previsió d’una verema en la que la que el desequilibri entre l’oferta i la demanda encara serà més gran, com a conseqüència del coronavirus i s’hauran de sortejar moltes dificultats, Pagès recorda a l’administració que “o hi ha algun tipus d’ajut per part de l’administració o nosaltres poca cosa podem fer…”

Si bé el sector vitivinícola en general està patint la davallada de vendes pel tancament de bars i restaurants, els escumosos ho estan patint una mica més “s’associen a festa i a més estan vinculats a esdeveniments que ara mateix no es poden fer, com bodes, aniversaris, celebracions. Ara estem vivint moment molt íntims, és per això que des de la DO Cava recordem un dels valors que no sempre es tenen presents de les bombolles és el gastronòmic”, explica Pagès.

Pel que fa al balanç de 2019 es constata de nou una tendència al creixement del cava ecològic amb una increment del 31’51% i torna a despuntar també el cava rosat que si bé en volum és petit, en temes de creixement és important perquè és del 10’8%.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa