Cava

!--akiadsense-->

Sembla que els elaboradors arriben a les eleccions del Consell Regulador del Cava més units que no pas els representants del sector productor. La incertesa sobre qui podria acabar rellevant a Pedro Bonet Ferrer com a president, però, es manté molt alta mentre es respiren aires d’inquietud en el sector. Si no hi ha impugnacions ni sorpreses de darrera hora, a finals del mes d’agost es podria saber qui ha estat l’escollit. Tot plegat quan encara s’allarga la polèmica per la irrupció de Corpinnat i per la sortida de Jaume Gramona de la presidència de l’Institut del Cava entre acusacions de deslleialtat amb la seva junta directiva. Finalment Gramona ha estat rellevat per una persona que desperta més consens en el sector: el gerent de les Caves Vilarnau d’Espiells (Damià Deàs). També genera inquietud el retorn de les caves Jaume Serra de Vilanova i la Geltrú (J. García Carrión) a l’Institut del Cava.

Mentre hi ha destacats cavistes que han insistit a Pedro Bonet perquè s’ho repensi i allargui quatre anys més la seva presidència, han sonat també noms com els de Pere Ventura (Pere Ventura Family Wine Estates de Sant Sadurní d’Anoia) o Carles Andreu (del celler de la Conca de Barberà Carles Andreu S.L.) per a liderar el Consell Regulador. Carles Andreu, però, s’autodescarta. De fet, el president de PimeCava, Pere Guilera, reconeix que ja li va “costar molt” que Carles Andreu, expresident de la DO Catalunya, acceptés ser vocal en representació d’aquesta patronal. Carles Andreu, que ha estat representant del sindicat agrari Unió de Pagesos i que té experiència en reglaments i funcionament de fins a dos consells reguladors, és un cavista ben vist tant pel sector elaborador com pel productor. També té suports entre el món cooperatiu però al Penedès hi ha qui no vol que el president de la DO Cava sigui aliè al territori penedesenc.

Vinyes

!--akiadsense-->

No obstant això, des del sector viticultor i cooperatiu hi ha qui defensa que ha arribat l’hora que un representant del sector pagès ocupi per primer cop la presidència de la DO Cava (fins ara només han ocupat la vicepresidència). Entre el sector elaborador també hi ha qui opina que donat el transcendental moment al Consell Regulador seria millor que fos un dels seus representants qui governés el timó de l’efervescent nau. En aquest marc, s’ha especulat amb la possibilitat de portar fins a la presidència del Consell Regulador el fins ara vicepresident: Xavier Farré (que també és el president executiu de Cevipe, una empresa cooperativa de segon grau que integra 13 cooperatives vinícoles de l’Alt i Baix Penedès, el Garraf, el Tarragonès, l’Alt Camp i la Conca de Barberà). També s’ha posat damunt la taula el nom de Xavier Pié, l’actual president de la DO Catalunya, vicepresident de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i representant de l’Agrícola i Secció de Crèdit de Vilabella, SCCL. Pié, en principi, es mostraria disposat a donar el pas sempre que el sector li ho demani expressament.

Les dues patronals del sector del cava, Institut del Cava i PimeCava, han arribat a un acord que evitarà que els cellers més petits vagin a la votació inicialment prevista al calendari electoral del Consell Regulador del Cava per al dijous 26 de juliol d’aquest any, i que culminarà amb la constitució del nou Ple del Consell Regulador del Cava el dimarts 28 d’agost. Es tracta concretament dels subcensos D3 i D4 en els que s’hi troben els cellers amb una producció inferior a les 2,5 milions d’ampolles de cava. A diferència de les anteriors eleccions celebrades al 2013, en les que els candidats presentats per les dues entitats van haver de ser sotmesos a votació, les dues patronals han consensuat aquest cop els candidats, sent finalment el subcens D3 representat per un vocal de l’Institut del Cava (Josep Puig) i el subcens D4 per un de PimeCava (Carles Andreu). L’acord suposa que no serà necessària la celebració d’eleccions entre els elaboradors de Cava. Els candidats presentats per les dues patronals seran els que representin als elaboradors de cava en la pròxima legislatura de 4 anys, estant el grup format pels següents vocals: Freixenet S.A. i Codorníu S.A. (tenen cadira directa); Juvé & Camps S.A. i Pere Ventura i Família S.L.(després de perllongar el seu acord dels darrers anys al Subcens D2); Bodegues Sumarroca S.L. (Subcens D3) i el Celler Carles Andreu S.L. de Pira (Subcens D4). Des de l’Institut del Cava s’ha destacat que l’acord “posa de manifest la bona relació existent entre les dues patronals i la voluntat d’unió del sector elaborador”.

En canvi, hi haurà eleccions als tres censos del sector productor. En el cens A, de viticultors inscrits a cooperatives, hi ha dues candidatures: una de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i una de les Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana. En el cens B, els dels viticultors individuals no representants de cooperatives, hi ha tres candidatures: una proposada per les organitzacions agràries Unió de Pagesos, Jarc i Associació de Viticultors del Penedès, una altra de les Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana i una altra d’ASAJA Extremadura. En el cens C, el dels cellers elaboradors de vi base, s’han presentat des candidatures. La presenta conjuntament per Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i la patronal Associació Vinícola Catalana i una altra també de les Cooperatives Agro-alimentàries de la Comunitat Valenciana.

El Consell Regulador està format per un president, un vicepresident, sis vocals en representació del sector productor, sis vocals en representació del sector elaborador, un representant designat per cadascuna de les comunitats autònomes de la regió del Cava, per un representant designat pel Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient i per un secretari general (no continuarà en el càrrec per jubilació Maria Eugènia Puig).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa