VadeVi
Recaredo homenatja la generació “silenciosa i discreta” del celler amb un cava de 1996
  • CA
El director general de Recaredo, Ton Mata durant la presentació de Tribut Segona Plenitud
El director general de Recaredo, Ton Mata durant la presentació de Tribut Segona Plenitud | M.R.F.

!--akiadsense-->

Ton Mata va ser el mestre de cerimònies aquest dimecres al restaurant Alkimia de Barceona. Ell va ser l’encarregat d’explicar els caves que es van prendre durant la presentació que va ser eminentment emocional.

Explicava que des de Recaredo “se senten còmodes en les distàncies curtes” i de fet així ho va semblar. La seva primera intervenció, segurament la més sentida de totes, va servir per emocionar-se a través d’una ampolla: el Tribut a Josep i Antoni Mata Casanovas, 20 anys de Criança Brut Nature Segona plenitud. Un nom llarg que vol servir d’homenatge a la feina que ha fet la segona generació del celler Recaredo de Sant Sadurní d’Anoia.

Foto historica Recaredo

!--akiadsense-->

Mata parlava de “la generació silenciosa, de la generació que veritablement va impulsar el celler i va prendre decisions important que han portat a Recaredo on està” i assegurava que “entre la llegenda del meu avi que va posar en marxa el celleri la tercera generació que estem recollint els fruits, s’ha fet una mena de pinça i en la que ells, el meu pare i el meu tiet, han passat inadvertits i no han lluit gaire”.

Josep i Anton Mata de Recaredo
Josep i Anton Mata de Recaredo

!--akiadsense-->

“D’ells hem après a treballar molt”, deia Ton Mata. “Ja sabeu que a nosaltres ens agrada més anar a podar que a vendre però d’ells també hem après l’equilibri entre les dues coses”. I afegia, “ara, perquè ho entenem, els podem disculpar que no conciliessin la seva vida professional amb la famliar. Per la verema desapareixien i no tornàvem a veure’ls fins a Nadal. I aleshores florien com si sortissin de sota les caves”. Els elogis no es van acabar aquí i els van qualificar de “la generació sàvia” ara ja en un segon pla com a “jubilats però no retirats”.

Tribut de Recaredo
Tribut de Recaredo | M.R.F.

!--akiadsense-->

Del Tribut de l’anyada de 1996, embotellada l’any 1998 fet amb un 80% de xarel·lo fermentat en bóta i un 20% de chardonnay se m’han fet 244 ampolles perquè es un cava amb 244 mesos de criança. S’han retirat les ampolles 76 i la 78 pel Josep i l’Anton Mata perquè coincideix en la seva edat.

Més enllà de l’homenatge que suposa, Tribut és també el tancament d’un cicle, pel que fa a la presència de varietats no autòctones en els vins de Recaredo. “És un cupatge únic, sense continuïtat i que no es tornarà a donar mai més perquè ja no treballem amb varietats no autòctones” explicava Mata.

A més Tribut, el que s’ha convertit en el cava més car del celler (275€), durant la presentació es va tastar el Turó den Mota 2006, que ara sortirà al mercat. Té una criança de 136 mesos més que els anteriors que s’han tret. Mata explicava han anat allargant les criances perquè creien que “necessitava més temps”. I el definia com el cava estil Recaredo més portat a l’extrem: una sola vinya, una sola finca, una sola varietat.

Una altra dels caves icònics de celler que es va obrir a la presentació va ser el Reserva Particular 2012, es tracta del primer escumos de llarga criança que va treure el celler als anys 60.

Mata tancava recordant que la tercera generació de Recaredo “som molt afortunats de tenir l’oportunitat de veure l’evolució d’ampolles de cava de fa molt de temps. El límit de la criança en el cava no la sabem, ningú la sap encara. Nosaltres tenim l’oportunitat de veure fins on podem arribar”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa