VadeVi
València, contra el veto de Madrid al Cava de Requena
  • CA

La Conselleria d’Agricultura i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana, encapçalada per Mireia Mollà, ha interposat un recurs contra la resolució del Ministeri Agricultura espanyol que, el mes de juny passat, va prohibir l’ús de la Denominació d’Origen “Cava de Requena” quan va aprovar la modificació del plec de condicions a petició del Consell Regulador de la D.O. Cava.

En el recurs contenciós-administratiu presentat pel Govern del País Valencià, s’al·lega “discriminació” cap als operadors de la regió, a qui s’imposa una prohibició en la identificació del seus productes que no existeix per a la resta de territoris productors de cava, tal com explica la mateixa Conseleria a través d’un comunicat. Així, afirma, el plec de condicions “omet” expressament l’esment de Requena com una unitat geogràfica menor, tot i que la finalitat de la zonificació és, precisament, donar més informació als consumidors perquè sàpiguen d’on prové el cava que consumeixen. El director general de Desenvolupament Rural, David Torres, ha lamentat, justament, que la zonificació pugui servir d'”excusa” per trencar “quaranta anys dedicats a construir i consolidar la reputació de la marca Requena com a zona productora de cava”.

Mireia Mollà en una imatge d'arxiu | Wikimedia Commons
Mireia Mollà en una imatge d’arxiu | Wikimedia Commons

És per tot plegat que el secretari d’Agricultura i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana, Roger Llanes, ha declarat que l’administració autonòmica “ni entén ni comparteix en absolut” els arguments del govern espanyol per prohibir que “el cava elaborat a Requena pugui dir-se Cava de Requena”, una reivindicació que consideren “justa, lògica i totalment raonable” i que han anunciar que defensaran “als tribunals i allí on calgui”.

El recurs fa molt d’èmfasi en la “idoneïtat” de fer servir el nom “Requena” que, consideren, no només compleix la normativa europea, que accepta el municipi com a base d’identificació d’una zona, sinó que també te prou “arrelament, notorietat i fama”, com demostra el nomenament de l’Ambaixador del Cava de Requena, la celebració de la Fira del Cava Valencià o l’existència de l’Associació d’Elaboradors de Cava de Requena. D’altra banda, considera que el govern espanyol retorça el reglament comunitari en justificar la prohibició per la coincidència parcial de la subzona Requena amb la DOP Utiel-Requena, que sempre han tingut una “coexistència pacífica” i que la mateixa DOP ha manifestat “no tenir cap objecció” a l’existència d’una subzona cavística amb aquest nom.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa