Ramon Francàs, periodista i sommelier  i Maite Esteve, gerent de Vins El Cep
Ramon Francàs, periodista i sommelier i Maite Esteve, gerent de Vins El Cep | M.R.F.

!--akiadsense-->

Maite Esteve, gerent de Vins El Cep i Ramon Francàs, periodista col·laboradors de Vadevi i sommelier han conduit un tast d’alguns caves icònics d’aquest celler multifamiliar. Però no ha estat un tast tradicional. Cada una de les quatre ampolles que s’han obert han servit per tastar una tros de la història d’aquest projecte.

Vins El Cep en les sis edicions dels Premis Vinari ha aconseguit fins a 7 guardons en diferents categories d’escumosos. És un celler molt ben posicionat en diversos restaurant d’alt nivell de casa nostra però en canvi les vendes en general a Catalunya són només del 10%. La resta de la seva producció es dedica a exportació i el seu principal mercat són els Estats Units.

Presentació Vins El Cep al Loidi

!--akiadsense-->

El primer dels caves oberts és Marquès de Gelida 4 heretats Brut Nature Gran Reserva 2013. Quatre heretats és el reflex del naixement de Vins El Cep. Quatre famílies, veïnes i amigues es van trobar amb unes hectàrees de vinya cadascú al Penedès, fruit d’una herència. Hi havia l’opció de vendre el raïm però van optar per unir-se i als anys 80 van muntar un celler. “Volíem veure on podien arribar els raïms que teníem plantats” afirma Esteve.

“Quan vam començar fa 38 anys el cava es feia diferent. No tenia res a veure amb ara. A casa eren quatre viticultors i de fet ens ho deien així: aquests són quatre pagesos"> i creieu-me que aleshores ningú volia ser pagès. Era una comentari despectiu, perquè tot es mirava des del celler i no pas des de la vinya”, explicava la gerent de Vins el Cep.

És per això que quan ella va entrar a treballar a l’empresa familiar l’any 1992, a més de fer totes les feins, com posar etiquetes, per exemple, “vaig sortir a vendre a fora. En aquell moment va ser molt fàcil perquè ningú exportava”.

Marquès de Gelida 4 heretats Brut Nature Gran Reserva 2013, és un cupatge de xarel·lo, macabeu, parellada i chardonnay de la que Ramon Francàs considera que és la millor anyada dels últims temps: “va ploure quan havia de ploure, fa fer fred quan havia de fer fred i va fer sol també quan tocava. La del 2013 és l’anyada ideal i els vins que n’han sortit també”.

El chardonnay és la particularitat d’aquest cava que se suma al tradicional cupatge, però és que a Vins el Cep van decidir plantar aquesta varietat i també el pinot noir, abans hi tot que fossin autoritzades. Era l’any 91. Per això al tast es va obrir el Mim Natura Pinot Noir Brut Reserva 2015 rosat. És un 100% pinot noir i és una aposta quasi personal del celler.

Esteve assegura que “nosaltres que som molt de la ceba, molta gent no ha entès que continuem fent servir varietats foranes. De fet m’han arribat a crear dubtes. Però el fet de tenir vinya pòpia et permet provar, investigar i el resultat per mi ha estat del tot convincent”. Tant que també es fa un altre pinot noir 100% que és el Mim Natura Blanc de noirs, el següent cava que es va donar a tastar. De fet era la primera anyada la del 2012.

Aquest celler sempre ha posat el focus en la vinya en el respecte per la natura i en l’elaboració de caves de llarga criança des del començament. Al 2003 però hi va haver un punt d’inflexió, i vam començar amb la biodinàmica al Penedès. “Amb això sé segur que vam ser pioners, ningú sabia què era” afirma Esteve. “A vegades veia el meu pare que venia de la vinya tot de color groc, o de color blau després d’haver fet servir segons quins productes sense cap tipus de protecció. Va ser un canvi delicat i no tothom ho entenia, però ens vam decidir a fer-ho primer per protegir la gent que hi treballava” explicava Maite Esteve.

Una de els 4 heretats de Vins El Cep
Una de els 4 heretats de Vins El Cep

!--akiadsense-->

L’ecologia i la biodinàmica van passar a ser una prioritat per Vins El Cep i per això es va obrir el Claror Brut Nature Gran Reserva 2012. “Un cava de paratge qualificat d’abans que existís aquesta distinció per part de la DO Cava”. La presentació de la primera anyada d’aquest cava, fet amb el cupatge tradicional de xarel·lo, macabeu i parellada es va fer al Col·legi d’Agrònoms “perquè pensàvem que la feina s’havia fet a la vinya i d’aquesta manera fèiem un reconeixement a un treball delicat, a l’aposta que va ser molt encertada”.

A Vins El Cep afirmen que sempre han mirat cap al futur. Primer pel desig de veure on podia arribar el raïm que tenien sembrat. Segon per tenir la paciència i la visió d’imaginar-se uns caves amb llargues criances, amb tastos trimestral per analitzar detingudament l’evolució i fer les seves “predicions”. I finalment per plantejar-se l’estrès i la pressió que podia suposar una certa agricultura intensiva sobre la terra.

Mirar una mica més enllà d’allò que és immediat és, segurament, és una de les marques de la casa.

Nou comentari