VadeVi
La DO Penedès suma 4 nous vins a la categoria Vi de Mas i Gran Vi de Mas
  • CA

El darrer ple del Consell Regulador de la DO Penedès ha aprovat la incorporació de 4 vins més a les categories Vi de Mas i Gran Vi de Mas provinents de 3 cellers de la DO Penedès.

Es tracta del Mas La Plana de Família Torres i el Parató Samsó Can Campany de Parató, com a Gran Vi de Mas, i els vins Blanc Xarel·lo Mas Llinda i el Negre Cabernet Sauvignon Mas Llinda de Covides com a Vi de Mas. Les noves categories aprovades a finals del 2021 dins del Pla Estratègic DO Penedès 2030 certifiquen, segons l’entitat, “vins d’alta qualitat, vinculades a una masia centenària i seguint uns estrictes processos d’elaboració”.

Mas La Plana, un dels nous Gran Vi de Mas | cedida

De 12, es passa a 16 certificats

Amb la certificació fa uns mesos dels primers vins dins les noves categories, el Consell Regulador ja va anunciar que estava treballant per incorporar-ne d’altres. Els 4 vins dels 3 cellers de la DO Penedès que ara s’hi incorporen se sumen als 12 vins aprovats dels cellers Viladellops, Mas Rodó, Sumarroca, Alsina Sardà i Can Feixes.

Parató Samsó, nou Gran Vi de Mas certificat | cedida

Gran Vi de Mas i Vi de Mas

La creació de les categories Vi de Mas i Gran Vi de Mas s’engloba dins de les accions que la DO Penedès està treballant per “potenciar el reconeixement de la qualitat i l’excel·lència dels seus vins i la tradició vitivinícola del territori amb el mas com a referència, així com que hagi rebut un ampli reconeixement dins del sector”, apunten.

Així, i per tal de complir amb els criteris de la DO, el vi s’ha d’elaborar a partir de raïms de vinyes properes al mas, d’una finca propietat del celler o amb un contracte de gestió de mínim de 7 anys. Entre el mas –que ha de ser centenari, ben conservat i situat en un entorn d’alt valor paisatgístic– i les vinyes no hi podrà haver més de 2 quilòmetres lineals.

President i Director de la DO Penedès, davant les vinyes de Mas Rodó, durant la presentació de la nova categorització | cedida

Les vinyes han de ser ecològiques, collides a mà i amb una edat mínima dels ceps de 10 anys en el cas del Vi de Mas i de 25 anys en el cas del Gran Vi de Mas. Els rendiments per hectàrea de vinya han de ser un 15% inferiors als autoritzats per la DO Penedès. Es potencien les varietats pròpies del Penedès i la criança ha de ser d’un mínim de 8 mesos en el cas dels vins blancs i 20 mesos en el cas dels negres. El model d’ampolla per aquests vins és la Borgonya i en l’etiquetatge apareix el nom tradicional del mas i l’anyada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa