VadeVi
Els viticultors de Querol insisteixen en entrar el raïm a la DO Penedès
  • CA

És una llarga reivindicació que fa més de trenta anys que està sobre la taula. Els viticultors del municipi de Querol, a la comarca de l’Alt Camp, treballen la vinya a la zona de la vall de Valldossera, en cullen el raïm, però no poden embotellar els seus vins la Denominació d’Origen Penedès, malgrat viticultors veïns sí que ho fan. Des d’aleshores ençà, han estat diverses les temptatives per entrar a formar part de la DO penedesenca i fins i tot del Cava. Ara, n’és una altra.

Coincidint en un moment en què la DO Penedès està activant el nou Pla Estratègic -presentat públicament fa tot just una setmana- l’Agrupació d’Agricultors del del Pla de Manlleu ha reactivat la petició perquè la vuitantena d’hectàrees que treballen els veïns de Querol puguin entrar a formar part de l’entitat.

“Pensàvem que aquest nou pla introduiria correccions als límits del territori per poder encabir la producció dels viticultors de Querol”, comenta a Vadevi Quico Figueras, president de l’Agrupació, “però per sorpresa ens vam adonar que no havia estat així”. “I ara, continua, volem de insistir perquè es tingui en compte aquesta producció i que per fi pugui entrar dins l’empara de la denominació d’origen”.

La reivindicació ve de lluny i Figueras en culpa en bona part els sindicats agrícoles. “Fins ara, s’hi han oposat directament sota el pretext que ja hi ha molta vinya plantada i que no interessa ampliar el territori vitivinícola penedesenc”. “Tot i així, dirà, també haurien d’explicar que el total d’hectàrees de la regió ha disminuït des del moment en què s’han hagut d’arrencar vinyes a la zona de Vallirana, de Cervelló…, per temes d’infraestructura”, comenta. “Ens agradaria saber quin paper juguen en tot plegat els consells reguladors i sobretot els sindicats, que de vegades sembla que vagin en contra del viticultor“, denuncia.

En tot cas, continua el president de l’agrupació, “no entenem aquesta negativa perquè podem ser un complement molt important per la DO, afegeix Figueras, qui considera que els vins d’alçada poden aportar un valor afegit a la producció d’aquesta regió vitivinícola. “A més a més, continua, la zonificació del territori que ens situa a als Alts d’Ancosa no s’entendria sense els veïns de Querol”. De fet, malgrat consideren molt positiva aquesta porta d’entrada al Ple, i se senten optimistes, amenacen que si la cosa no funciona, prendran mesures més dràstiques. “Si fos el cas, ens plantejaríem sortir tots de la subzona”. O tots, o ningú.

Sigui com sigui, la petició s’ha formalitzat i la DO no ha trigat en donar resposta: els demandants participaran el 14 de desembre al proper ple del Consell Regulador, que és qui té la potestat per prendre la decisió d’acceptar o declinar aquesta ampliació de territori, i podran expressar els seus arguments.

Francesc Olivella, director de la DO Penedès, comenta que “el tema de les ampliacions és complexe i va més enllà de la voluntat de l’entitat, ja que requereix d’aspectes tècnics i de qüestions de política agrària que també s’han de tenir presents”. Sigui com sigui, des de l’entitat són conscients que la reivindicació hi és i per això obren les portes de la DO per atendre la petició i escoltar. “El debat serà possible en aquest proper ple i tenim una nova oportunitat per argumentar i donar veu a la situació”, afegirà.

Del ple del dia 14 no en sortirà una resposta, ja que el Consell Regulador s’endurà la proposta per estudiar i prendre una decisió en els dies següents.

L’Agrupació d’Agricultors del Pla de Manlleu és una entitat que s’uneix per defensar el territori, el paisatge, el medi ambient i la natura, a la vegada que una agricultura cada cop mes respectuosa amb el entorn. Està formada per quaranta-un viticultors amb més de 560 hectàrees de vinya, en bona part, de parellada i altres varietats com la garnatxa blanca, el chardonnay o el merlot i ull de llebre com a varietats negres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa