VadeVi
Santi Borrell: “El sector del cava ha fet molt de mal al Penedès”
La vinya i el vi al Penedès. 1850-2018 de Santi Borrell

!--akiadsense-->

La sala d’actes del Consell Comarcal de l’Alt Penedès acollirà aquest dijous a la tarda la presentació del llibre de Santi Borrell, La vinya i el vi del Penedès. 1850-2018. Es tracta d’un estudi històric que vol complementar, d’alguna manera, el llibre anterior de l’autor, La història del cava. Sant Sadurní d’Anoia, que va rebre el premi al Millor de Món en la categoria d’Història del Vi als World Cookbook Awards.

“Quan em van donar aquest premi vaig començar a pensar que el llibre tenia algunes mancances, sobretot pel que fa al sector de la vinya, la pagesia i el territori i per això vaig decidir començar aquesta nou estudi”, explica Santi Borrell en declaracions a Vadevi. I després de dos anys d’estudi, l’autor ha arribat a la conclusió que “el sector industrial del cava ha fet molt de mal, ha allunyat la realitat del Penedès i que la DO Penedès encara està per fer”.

Afirma que s’han volgut fer massa coses, “als anys 60 es feien vermuts, vins, brandis, escumosos, vinagres i aiguardents. Hi havia una manca d’especialització sense estratègia territorial. I encara no n’hi ha. Per mi, la DO Penedès és la denominació legítima i la DO Cava la il·legítima”, diu Borrell.

Santi Borrel

!--akiadsense-->

En aquests sentit, assegura que si d’una cosa té queixa d’aquests dos anys d’investigació i estudi és que la DO Cava no li ha permès accedir als seus arxius. “Ho vaig demanar per poder analitzar detingudament la creació de la denominació d’origen i em van dir que no. Ho vaig denunciar a la Generalitat, perquè tot i ser un organisme de dret privat, entenia que la denominació té certs documents que han de ser públics. La Generalitat em va donar la raó, en part, i em va remetre al govern espanyol que després d’un temps em va fer arribar un informe jurídic en el que m’exposaven que si volia denunciar aquest fet caldria fer-ho per via judicial. Però vaig desistir”, explica Santi Borrell.

Sigui com sigui, aquest dijous es presenta el llibre i l’autor assegura que n’està molt content. Anima a altra gent a estudiar la història del Penedès en aquest sector “i que es faci des de totes les mirades, encara que no siguin la meva, però sempre amb esperit analític i crític”. A la presentació, a més de Santi Borrell hi seran Josep Maria Albet, president del Consell Regulador de la D.O Penedès; Sergi Vallès, president del Consorci de Promoció Turística del Penedès; Mireia Torres, representant de Família Torres; Joan Solé Bordes, historiador i Raimon Gusi, conseller comarcal de cultura.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: mafia codorniu freixenet a abril 25, 2019 | 13:43
    mafia codorniu freixenet abril 25, 2019 | 13:43
  2. Icona del comentari de: xup a abril 25, 2019 | 14:04
    xup abril 25, 2019 | 14:04
    l,unic que ha fet la DO CAVA, es explotar als pagessos per miseries

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa