Tractors, veremadors i cubells carregats de raïm. Les postals dels paisatges catalans estan plens d’aquests elements, coincidint en un dels moments més importants per les persones que viuen i es dediquen al vi, la collita del raïm de l’any.
A la Terra Alta també estan immersos en la campanya de verema d’enguany. Amb 6 milions de quilos veremats, si es compleixen les previsions, la DO augura “una campanya excel·lent pel que fa a qualitat, amb una maduració del raïm molt equilibrada, i amb una quantitat que s’espera al voltant dels 43 milions de quilos de raïm“, comparteixen en un comunicat.
Els motius cal buscar-los en les abundants pluges al llarg dels mesos d’abril i maig i les caigudes durant les setmanes prèvies a la verema que, segons fonts del territori, han servit perquè les plantes tinguessin prou reserves hídriques per suportar els forts cops de calor que han fet madurar el raïm més ràpidament, fet que ha avançat la verema alguns dies. Les conseqüències d’aquesta combinació de pluges i calor, diuen, “són un raïm d’excel·lent qualitat i una producció que se situa lleugerament per sobre de la producció mitjana de la DO en els darrers anys”.

Controls de producció i estacions agroclimàtiques
Amb l’objectiu de conèixer les necessitats hídriques de les plantes, enguany la DO Terra Alta ha incrementat el nombre d’estacions agroclimàtiques repartides pel territori, passant de les 3 existents a 8. En funció dels resultats que mostren aquestes estacions, els serveis tècnics del Consell Regulador poden recomanar als viticultors la quantitat de reg que s’ha d’aplicar a cada vinya.
Un any més, des de la DO Terra Alta s’han portat a terme controls de producció a la vinya, tant qualitatius com quantitatius per assegurar el compliment dels potencials màxims admesos per la DO Terra Alta. L’objectiu d’aquests controls és certificar que tot el vi que es qualifica com a DO Terra Alta prové de les vinyes de la DO, vetllant així per la traçabilitat i el valor afegit dels vins, al mateix temps que es garanteix el desenvolupament sostenible de la zona de producció i la supervivència dels viticultors, viticultores i cellers.