VadeVi
La Terra Alta regula els brisats i endureix condicions pel 100% garnatxa
  • CA

La Denominació d’Origen Terra Alta ha actualitzat el seu plec de condicions amb una aplicabilitat activa des d’aquest mateix 2022. El president de l’entitat, Joan Arrufí, comenta a Vadevi que aquests canvis responen a la necessitat d’adaptar-se als nous temps i també als canvis generacionals que està veient el sector del vi de la comarca en els darrers anys: “Cada cop donem entrada a nous enòlegs, nous cellers, veiem noves maneres d’elaborar…, i volem que el plec s’ajusti a la realitat actual del nostre territori de vins”.

Entre els canvis més significatius de la nova normativa hi ha l’aposta per recuperar els vins brisats, elaboracions de llarga tradició al territori a les quals avui dia es vol reivindicar i donar més valor, esdevenint per cert la primera denominació d’origen que incorpora aquesta tipologia de vi en el seu plec. “És un tipus d’elaboració històrica a la nostra comarca”, dirà Arrufí, i en aquest sentit, la inclusió al plec definirà detalladament quines han de ser les característiques que ha de complir cadascun d’aquests vins per poder sortir al mercat sota el segell DOTA: “defineix per exemple el temps mínim de contacte amb les pells, graus alcohòlics o acideses mínimes, dades vinculades al tast organolèptic…”.

Dos canvis més rellevants són, d’una banda, la inclusió d’un apartat sobre la regulació dels vins dolços naturals, o naturalment dolços, i de l’altra, dels vins de guarda, que ara se sumaran a altres criances que ja determinava l’anterior plec.

Les vinyes de la DO Terra Alta a vista d'ocell
Les vinyes de la DO Terra Alta a vista d’ocell

Embotellar en origen i segell 100% Garnatxa blanca

Sumat als primers canvis que detallàvem, també hi ha dos apartats més amb els quals pretenen protegir millor el producte i l’origen. El nou plec vol posar l’enfoc en l’embotellament en l’origen, un eix que malgrat la legislació europea no ho exigeix com a obligatori, la DO Terra Alta ho inclou precisament per poder garantir una major traçabilitat del producte. El cas recent de presumpte frau de Reserva de la Tierra ha posat l’alerta respecte precisament a l’origen, i tot plegat és un dels motius més per ser una mica més estrictes en aquest camp.

“Ens plantegem que en un curt termini de temps puguem assolir el 100% d’embotellament en origen“, comenta Arrufí, una fita que pot no estar lluny d’assolir-se perquè segons el president actualment el nombre d’empreses que embotellen fora de la Terra Alta és baix. A més a més, afegirà el president, “amb aquesta aposta també volem contribuir a un assentament de llocs de treball al territori”.

Per últim, malgrat hi puguin haver altres detalls novedosos, al nou plec, Arrufí també posa l’accent en el segell 100% Garnatxa Blanca, ja que a partir d’ara seran més estrictes a l’hora de qualificar un vi per tal que pugui vestir aquest distintiu. “Els requisits a partir d’ara requeriran d’un esforç extra en comparació amb la resta de vins de la DO”, comenta el president.

Es refereix per exemple al fet que les vinyes d’on surt la varietat tinguin un mínim de vuit anys, que el rendiment d’extracció no superi el 65% o que el rendiment de producció a la vinya sigui inferior, en un 15% al que es demana per altres vins. “D’aquesta manera, esdevindrà un distintiu amb més valor que, a la vegada, esperem que reporti un retorn positiu pel pagès i elaborador, també en forma de preu”.

En definitiva, conclourà Joan Arrufí, tot plegat segueix el camí per “seguir promocionant l’excel·lència dels vins de la Terra Alta, garantint una traçabilitat molt ben contrastada i traient al mercat productes bons i de la més alta qualitat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa