[fitxatecnica]Consell Regulador de la Denomicació d’Origen
CATALUNYA
Edifici de l’Estació Enològica. Passeig Sunyer, 4-6 1er 43202 REUS
Telèfon: 977 32 81 03 / Fax: 977 32 13 57
web: do-catalunya.com
e-mail: info@do-catalunya.com[/fitxatecnica]El vi forma part de molts aspectes de la cultura mediterrània com ara la dieta, la festa, el treball, la religió o l’art. La ubicació geogràfica de Catalunya i la gran diversitat de sòls, microclimes i condicions orogràfiques han permès aconseguir varietat, qualitat i continuïtat en l’elaboració de vi.

Hem d’agrair als grecs la introducció de la vinya i la comercialització del vi, i als romans, la seva difusió i explotació intensiva. Però, en bona part, la tradició vitivinícola es va fomentar arreu del país als segles XII i XIII, amb l’establiment dels ordes monàstics, que van aconseguir elaborar vins de gran qualitat per a la noblesa feudal. Durant els segles XVIII i XIX la vinya va esdevenir una de les principals fonts d’ingressos i motor de l’economia del país.

Avui, Catalunya produeix una extensa varietat de vins de gran qualitat, reflex de la biodiversitat climàtica, de la varietat agronòmica de les seves diferents zones de conreu, dels trets característics comuns de la seva situació geogràfica i del caràcter de la seva gent. La D.O. Catalunya aplega unes 60.000 hectàrees de superfície vitivinícola repartida en més de 300 termes municipals on la vinya s’hi ha conreat tradicionalment. Amb la voluntat d’unir esforços, el 1999 es va crear la Denominació d’Origen Catalunya per tal d’oferir una garantia de qualitat distintiva i eficaç.

Característiques generals
L’àmbit geogràfic de la DO Catalunya té globalment un clima mediterrani, amb moltes hores de sol, amb hiverns secs i temperats i estius no massa calorosos. La temperatura mitjana anual està entorn dels 14-15 ºC i la primavera i la tardor acostumen a ser les estacions més inestables i plujoses.
Al prelitoral i litoral, les marinades regulen l’escalfament solar, que és més intens a mesura que ens endinsem cap a l’interior. A la costa, el clima és més suau i temperat, amb temperatures que augmenten de nord a sud, inversament a la pluviositat. L’interior, allunyat de la mar, presenta un clima continental mediterrani, amb hiverns freds i estius molt calorosos. Els sòls predominants a la DO Catalunya són de naturalesa calcària, pobres en matèria orgànica i textura mitja.

Els vins
A Catalunya es conreen varietats autòctones catalanes, com el macabeu, el xarel·lo o pansa i la parellada o montònega, pel que fa al raïm blanc; i l’ull de llebre, el samsó i la garnatxa o lladoner, pel que fa al negre. També es conreen altres varietats de prestigi mundial que s’han aclimatat perfectament, com és el chardonnay, el sauvignon blanc i els moscats, en raïm blanc; i el cabernet sauvignon, el merlot i el syrah, en negre.

Podem trobar criances, reserves i gran reserves, amb una estada mínima en bóta, en el cas dels vins negres, de 6, 12 ó 24 mesos, i un període d’envelliment total de 2, 3 ó 5 anys respectivament. Completen l’oferta, tot i que en una petita proporció, els vins d’agulla i els vins de licor.
En termes generals, ens referim a vins de tall modern i innovadors. De color atractiu, amb una intensitat aromàtica mitja-alta, més o menys estructurats en funció del rendiment productiu en vinya, d’acidesa moderada i un final que convida a seguir consumint-los.


Mapa DO Catalunya

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa