[fitxatecnica]Consell Regulador de la Denominació d’Origen
PLA DE BAGES
Casa de la Culla – C. de la Culla, s/n – 08240 MANRESA
Tel. 93 874 82 36 – Fax 93 874 80 94
www.dopladebages.com
[email protected][/fitxatecnica]Al bell mig de Catalunya, a l’extrem oriental de la Depressió Central, es troba una illa vinícola: el Pla de Bages. Els monjos del monestir de Sant Benet de Bages van impulsar, des del segle X, el conreu de la vinya i la producció de vi en tota la seva àrea d’influència. Va esdevenir una de les principals activitats econòmiques fins a la plaga de la fil·loxera, a finals del segle XIX. Fins a finals del segle XX no es va recuperar l’activitat econòmica vinícola. L’impulsor va ser la cooperativa d’Artés que a més de preservar el picapoll, la varietat autòctona adaptada a la zona, va introduir noves varietats vitícoles i tècniques de producció més elaborades. El 1995 es va crear la denominació d’origen.

Característiques generals
El microclima mediterrani de mitja muntanya, una pluviositat escassa i una oscil·lació tèrmica força acusada són idonis per al conreu de la vinya. Els sòls ondulats i pobres configuren la personalitat dels seus vins. El rigor climàtic comporta rendiments de raïm curts, però d’una qualitat excel·lent.
Les barraques de vinya, construccions en pedra seca, conformen el paisatge d’aquest territori i són una mostra de la tradició vitivinícola del Pla de Bages.

Els vins
L’elaboració de vins negres és força important. Ull de llebre, merlot, sumoll i cabernet sauvignon són les varietats més emprades i, en menor mesura, garnatxa negra, pinot noir i sirà. Són afruitats i amb bona aroma.
El picapoll blanc és la varietat autòctona més emblemàtica i dóna lloc a vins blancs lleugers i exquisits. També s’hi troben blancs de macabeu, parellada i chardonnay. Els rosats són moderns, de merlot i cabernet sauvignon.


La producció vitivinícola va ser la principal activitat econòmica al Pla de Bages fins a la plaga de la Filoxera FOTO: AVUI


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa