VadeVi
Ciència i art s’uneixen a Mas La Plana en una proposta que mira al cel

No és el primer any que se celebra, i de fet, tenen al cap continuar acollint activitats similars fins i tot probablement aquesta mateixa tardor. Família Torres ha donat la benvinguda a la primavera amb una nova Jornada de Natura en la qual s’ha pogut descobrir la riquesa ornitològica de Mas La Plana a través d’una visita guiada que ha permès, no només albirar, sinó també identificar i conèixer tot de detalls de les aus que sobrevolen la finca ubicada a Pacs del Penedès.

Es tracta d’una experiència enoturística que combina dues mirades professionals, una científica i l’altra artística, i que maridades permeten entendre millor els cicles i moviments migratoris de les aus que sobrevolen el Penedès coincidint amb aquesta època de l’any. Una de les mirades l’aporta el fotògraf creador de les ornitografies, Xavier Bou; i l’altra, l’expert Xavier Riera, de l’Institut Català d’Ornitologia.

Caixes de fusta on hi ha material perquè els ocells facin i condicionin els seus nius | Foto: E.V.

Un cens de seixanta espècies

Mas La Plana té censades una seixantena d’espècies d’ocells; i l’arribada de la primavera és un dels millors moments per veure’ns diversos exemplars sobrevolant la finca. De fet, durant la visita que guia en Xavier Riera es convida a portar prismàtics per poder identificar cadascuna de les aus que entren al camp de visió. Un expert com ell les identifica per la silueta o fins i tot pel cant, i en aquest punt explica l’anècdota que normalment qui canta és el mascle i ho fa sovint per celebrar la bona nova que aviat serà pare.

“Estem en una època molt important per als ocells: en plena migració i també en temps de cria“, apunta el guia. I per això aquesta és una de les dates clau per organitzar una trobada com aquesta Jornada de Natura perquè és un moment efervescent i ple d’històries que s’expliquen enmig d’un passeig per la finca i amb la mirada sempre posada al cel. Amb una guia en mà que s’anomena 125 Ocells de Catalunya que cal conèixer, de Toni Llobet i José Luis Copete, es va aprenent a reconèixer cada espècie, a entendre com s’alimenten, com viuen, com instal·len els seus nius i altres curiositats que fan del passeig una estona divertida i alhora formativa.

Exposició a l’exterior de Mas La Plana d’una de les obres del fotògraf Xavier Bou | Foto: E.V.

Ornitografia o com plasmar el moviment de les aus

Enguany, aquesta experiència l’ha completat aquesta segona aproximació a l’ornitologia de caràcter més artístic. El fotògraf Xavier Bou comparteix la seva manera d’entendre i explicar el món de l’ornitologia a través de la càmera. Ha ideat una tècnica, anomenada ornitografia, que consisteix a plasmar en una sola imatge el moviment de les aus. “Un exercici que fa visible la cosa invisible en un exercici de divulgació naturalista i de poesia visual“, compartirà l’artista.

Bou fa vuit anys que va iniciar aquest projecte en un intent de “descobrir una nova manera d’explicar la natura”. I ho aconsegueix quan de cop es pregunta “quin rastre deixarien les aus si les dibuixéssim a l’aire”. Aquí comença tot un procés que amb el temps l’ha convertit en portada de revistes de prestigi internacional i li han permès exposar en diverses galeries. “Busco aus amb comportaments complexos i intento captar-los i compartir-los a través de la imatge”, explica. I el resultat, no pot ser altre que un efecte uau entre totes les persones assistents.

Activitat familiar pensada per fer amb nens i fi de festa amb vi/most

La Jornada de Natura de Família Torres està totalment pensada per gaudir en família i fer xalar també als més petits de casa. De fet, en aquesta recent trobada els menuts s’animaven amb els prismàtics, i després podien compartir una estona de creativitat a partir d’un taller de dibuix amb làmines de diferents aus que podien colorejar.

Com a fi de festa, dos nous elements. D’una banda, un menú gastronòmic servit al restaurant El Celleret, amb el menú ‘Natura‘ que ha creat especialment per l’ocasió el xef Sergi Millet a partir de la combinació de productes de proximitat i temporada; i, de l’altra, un tast de vins de Família Torres (que serà most per als més petits) per donar a conèixer, més enllà de l’experiència ornitològica, l’essència d’un projecte de llarga tradició vitivinícola al Penedès.

Entre les propostes víniques, un tast del Mas la Plana, un cabernet sauvignon que es cull precisament a la finca on té lloc l’activitat, i del Waltraud, elaborat amb la varietat riesling (plantada a la part alta del Penedès, a uns 550 metres) i que ret homenatge a la gran artista de la família, la matriarca Waltraud Maczassek, dona de Miguel A. Torres i mare de la cinquena generació del projecte vitivinícola.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa