VadeVi
Enoturisme cultural per satisfer els més curiosos 
  • CA

Barcelona i l’àrea metropolitana també s’expliquen des d’una mirada social, relacional, de paisatge. Fins i tot, a través de les tradicions i la cultura. I pensar-hi, ens ha motivat a iniciar un breu recorregut per diversos espais que donen noves pistes sobre el passat, el present i el futur del territori i que ben segur satisfaran les ganes d’aprendre dels més curiosos. La visita tindrà, doncs, un caràcter cultural i serà a partir de propostes que expliquen o deixen tastar el territori a través dels seus vins.

Sala de premses Vinseum
Sala de premsa, original del Vinseum | Foto: Vinseum

Museus de vinya i vi

Les comarques barcelonines compten entre la seva oferta amb una setantena de museus diferents, tots ells de temàtiques diverses i complementàries que permeten alhora descobrir i aprendre. Col·leccions que expliquen la vida d’una gent i les empremtes del pas del temps. En el cas dels museus del vi, recullen el testimoni d’una llarga i virtuosa tradició vitivinícola del país. 

El Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, Vinseum, té la seu a Vilafranca del Penedès i els orígens a les primeries del segle XX. Va néixer fruit de la necessitat -expliquen- pel fet que calia trobar la manera de guardar i preservar tantes i tantes peces que explicaven el llegat d’un Penedès estretament lligat a aquest sector. Amb els anys, ha esdevingut una peça clau en el testimoniatge de la història i de l’evolució d’un sector que continua fent bategar el territori.

A pocs quilòmetres, el Centre d’Interpretació del Cava, la Fassina de Sant Sadurní, suma continguts sobre els caves, aquests vins amb bombolles tan internacionals. Una visita al Cava Centre és una proposta audiovisual immersiva, participativa i lúdica que ens endinsa en un viatge pels orígens, la història, els enigmes i els secrets del cava. 

A la comarca del Bages, concretament a Sant Fruitós, hi ha el Museu Municipal La Memòria de la Vinya i el Vi. Un espai que recupera la història d’un municipi on tradicionalment s’ha treballat la vinya a través d’objectes, eines i altres materials que han compartit els mateixos veïns i veïnes. Un exemple que, a més a més, testimonia i posa en relleu la importància de la memòria oral.

DO Catalunya
La DO Catalunya posa els vins al Festival ZOOM | Foto: DO Cat

Vi i cultura, amb la DO Catalunya 

Sumat a l’oferta museística, el vi també ha anat estretint vincle amb altres projectes de l’espectre cultural català. Per exemple, de la mà de la Denominació d’Origen Catalunya es cola sovint a estrenes de teatre o festivals, on comparteixen una copa de vi com a acte de benvinguda. També fa unes quantes edicions que repeteix a les festes majors de Gràcia; o que es marida amb diverses jornades gastronòmiques que aporten aquest complement a la riquesa culinària del territori.

Sense anar més lluny, aquests dies hi ha copa de cortesia a la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, que se celebra fins aquest divendres 25 a Barcelona; i també hi ha la possibilitat de gaudir amb vi a la nova edició del Festival Zoom, que té lloc aquesta setmana a Igualada i a Barcelona.

Més informació sobre l’oferta enoturística a les comarques de Barcelona seguint aquest enllaç.

Amb la col·laboració de:

La Diputació de Barcelona s’ha compromès amb la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015. En aquest sentit, treballa per estendre la cultura de la sostenibilitat turística a empreses, serveis turístics i destinacions a través del Compromís per la Sostenibilitat Biosphere.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa