La periodista Shawn Hennessey, de la britànica publicació Decanter, ha elaborat per al mitjà una guia de Barcelona per a amants del vi. A més d’enumerar el que considera que són els millors bars de vins i restaurants de la ciutat, també recomana visites a cellers propers per poder conèixer a fons el patrimoni i el potencial vitivinícola de la zona.
Més enllà de gaudí i el Gòtic
Més enllà dels “colors vívids de Gaudí”, les platges, el port, el barri Gòtic… Hennessey, canadenca resident a Sevilla des de fa anys, recorda que Barcelona ofereix “molt per a plaure el paladar”, amb “restaurants de classe mundial al costat de bars de vins i tapes clàssics”. Més enllà del pa amb tomàquet, les braves i fins i tot els calçots –quan n’és temporada–, Hennessey comença esmentant el cava i el vermut, que considera omnipresents i que formen part de l’enorme patrimoni vitivinícola del país.
El sector del vi català, diu, amb 11 DOs, “es pren la qualitat seriosament”, amb un mercat domèstic creixent tot i que també s’està “obrint internacionalment”. Com que la peça se centra en Barcelona, l’autor es fixa en les regions vitícoles més properes a la ciutat, és a dir, la DO Alella i la DO Penedès, la DO Cava i Corpinnat.

Cellers destacats a prop de la ciutat
D’entre els cellers a visitar, Hennessey destaca les caves Juvé & Camps i les visites privades al celler i a les vinyes que es poden demanar per encàrrec. Al centre mateix de Sant Sadurní, també recomana visitar Bodegas Mestres que, després de 30 generacions, a dia d’avui continuen fent caves de gran qualitat i el celler del qual també es pot visitar si es demana amb antel·lació. Pel que fa a Corpinnat, Hennessey recomana visitar les caves Recaredo, de qui destaca la vinculació amb la tradició però també el refinament de les pràctiques, i recomana una visita a les caves que, a més, també pot incloure un tast d’olis.
Al nord de Barcelona, els cellers que tria Shawn Hennessey són Alta Alella, un negoci familiar “orgànic des de l’inici” i que assenyala com a “pioner de l’enoturisme a la DO Alella”, amb tot tipus d’activitats disponibles segons el moment de l’any; i Alella Vinícola, que també produeix vins orgànics i escumosos d’alta qualitat. El seu celler, a més, va ser dissenyat per Jeroni Martorell, deixeble de Gaudí, i no només es poden visitar les vinyes i el celler sinó que, també, disposen del seu propi restaurant.

El seu dia ideal a Barcelona
La periodista decideix imaginar-se com seria el seu dia perfecte a Barcelona. Despertant-se al Corner Hotel de l’Eixample, esmorzaria a l’hotel o aniria a La Bodegueta Provença per fer un esmorzar local. Després, agafaria el tren a Plaça Catalunya i se n’aniria a Sant Sadurní d’Anoia, a visitar les caves Juvé & Camps per gaudir d’una “experiència inoblidable”.
Allà, gaudiria dels esdeveniments organitzats per l’equip de les caves, que ha “adoptat l’enoturisme amb la mateixa passió i filosofia que són la marca de la casa” del seu celler. En aquest cas, triaria la visita personalitzada consistent en visita i tast de vins a la casa familiar i, després, un passeig per les vinyes en Citroën Méhari per tastar més caves i acabar dinant a la Casa Vella.
Al vespre recomana tornar a Barcelona i sopar al Gresca, on el xef Rafa Peña ofereix “plats mereixedors d’estrella Michelin a preus assequibles”. Finalment, aniria a fer un cava o un còctel al bar del terrat de l’Hotel Corner house per acabar el dia.

Restaurants i mercats
Pel que fa als restaurants, Shawn Hennessey recomana tres clàssics com són el Disfrutar, l’Al Kostat –definit com “la germana més informal” de l’Alkimia– i el Quimet&Quimet, sobre el qual es pregunta si “s’ha estat realment a Barcelona” sense visitar-lo i posant en relleu no només el seu “servei amistós” sinó les més de 500 referències de vi que s’hi poden tastar.
Finalment, i a més de recomanar hotels, és clar, la periodista recomana als turistes que visitin el mercat de Sant Antoni, “un dels més actius i populars de la ciutat”; i també Vila Viniteca, que enguany celebra 90 anys que considera “una institució”, tant la botiga com el seu bar de vins, La Vinya del Senyor.