Josep Maria Albet acaba de complir 65 anys; i es podria pensar que aquest 2022 seria doncs l’any de la seva jubilació, però malgrat és cert que en els darrers anys el propietari del celler penedesenc Albet i Noya s’ha anat alliberant de certes responsabilitats, continua al peu del canó: “No crec que em jubili bàsicament perquè el que faig és el que més m’agrada fer“, apunta durant la conversa amb Vadevi. Això sí, té la mirada posada en el relleu generacional i ‘traspassar coneixement’ a en Martí, el seu fill, i sobretot, en un dels projectes que ara el tenen més engrescat, el VRIAACC d’estudi i plantació de varietats resistents, del qual n’espera poder tenir resultats força definitiu a 4-5 anys vista.
Albet conversa amb Vadevi sobre el passat, present i futur del sector vitivinícola català. Recorda els orígens, des d’aquells 16 anys en què després de la mort del pare va veure’s prenent les responsabilitats en el projecte vinícola de la família; parla la relació que va forjar aleshores i consolidar amb el temps amb l’ecologia i el seu pas pel Consell Regulador de la DO Penedès en l’època que va presidir l’entitat entre el 2012 i el 2019.
A pocs dies de les eleccions dins el Consell Regulador, no se n’està de compartir la seva visió respecte als escumosos del Penedès, i també es mostra molt esperançat amb els resultats d’aquest projecte d’investigació que fa anys que abandera de la ma dels cellers Alta Alella i Josep Piñol. “Crec que aquest hauria de ser un projecte que liderés l’Administració i no el sector privat, perquè està clar que suposarà un abans i un després a la viticultura del nostre país i del món”, apunta en relació a VRIAACC.
Frases destacades de l’entrevista
“La DO Penedès és la zona a nivell mundial on hi ha una major concentració de vinya ecològica del món; no sé si serà per culpa meua o no, però està clar que és així”.
Josep M. Albet va ser president de la Denominació d’Origen Penedès entre els anys 2012 i 2019, època de la qual en destaca tres aspectes importants. “L’aposta pel treball en ecològic, l’impuls per la zonificació, amb les noves subzones que era un dels temes que portaven encallats des de feia temps, i la creació de Clàssic Penedès”.

“Havíem parlat molts cops amb el Consell Regulador de la DO Cava per fer una subzona al Penedès, però sempre ens donaven llargues. Finalment vam decidir marxar”.
“Els Clàssics de fet ja som DO, perquè estem dins la DO Penedès, però ara volem la independència i intentar obrir portes perquè s’afegeixin altres cellers del territori que estan fent Cava o Corpinnat”.
“Amb la creació de les subzones del Cava ens han trepitjat un topònim, i això va motivar que sortís de vocal de la DO Penedès”.

“Els escumosos hem de sortir junts en la nova DO; si Corpinnat s’hi incorporés, no hauria de deixar d’utilitzar la seva marca, perquè ha fet un camí i ha marcat un perfil que ara seria difícil deixar-lo perdre”.
“La unió dels escumosos al Penedès té moltes possibilitats; i el Cava també les té, però en un altre segment de mercat; perquè ara per ara costarà que se’l posicioni com un escumós de gamma alta, i això llastra molt els escumosos que aposten per aquest tipus d’elaboracions”.
“No té cap sentit que haguem de tractar tant les vinyes; amb aquest projecte, el VRIAACC, creuem les nostres varietats amb les resistents perquè agafin aquesta resistència mantenint el seu perfil al màxim”.
“Són resistents a la sequera, i sobretot a l’oïdi i míldiu; el fet de no haver de tractar la vinya, suposarà un canvi espectacular també a nivell de costos”.
“Nosaltres ens hi aboquem de cap; i més viticultors voldran fer-ho; penso que és una badada del Departament d’Agricultura i l’INCAVI, perquè veient el que significa i que el futur va cap aquí, haurien de ser ells qui lideressin aquest projecte i tot el procés de canvi”.