VadeVi
Portugal destil·larà vi, mentre Itàlia tem una verema reduïda

Les variacions en el mercat i el canvi climàtic estan posant països europeus molt propers en situacions molt diferents. Així, si a Portugal s’ha aprovat destil·lar vi per aprofitar l’alcohol per a usos industrials i biocombustible i reduir els excedents davant d’una gran caiguda del consum, com ja fa temps que també està passant a França i a La Rioja; a Itàlia s’espera que, a causa dels esdeveniments meteorològics extrems d’enguany, la producció de vi caigui fins a un 14% en comparació amb la de 2022, baixant fins els 43 milions d’hectolitres.

El país més bevedor patirà una caiguda de la demanda del 34%

Segons les previsions de la Unió Europea, la demanda de vi a Portugal, el principal consumidor per càpita del món amb 67 litres per persona el 2022, caurà un 34%, principalment a causa de la invasió russa d’Ucraïna. És per això que el ministeri d’Agricultura del país ha dedicat 20 milions d’euros a eliminar els excedents de vi rosat i negre de cellers amb Denominació d’Origen o Indicació d’Origen Protegida.

Vinyes a Sicília, amb el mont Etna de fons | jbdodane
Vinyes a Sicília, amb el mont Etna de fons | jbdodane / Flickr (CC BY-NC 2.0)

Les pluges torrencials, la calor i les sequeres castiguen Itàlia

A l’altra banda, a Itàlia, el canvi climàtic, que els darrers mesos ha fet que les pluges torrencials alternessin amb temperatures molt altes i sequeres llarguíssimes. A l’espera del que pugui passar les properes setmanes, la verema 2023 podria ser, juntament amb les de 1948, 2007 i 2017, una de les més petites que es recorden, amb una afectació especialment forta al centre i al sud del país. A Sicília, a més, es tem que els incendis forestals i el míldiu puguin afectar no només la quantitat sinó també la quantitat del riu, amb algunes zones perdent fins al 40% de la verema esperada.

Així doncs, i quan encara falten unes quantes setmanes per poder veure quina és la situació real, de moment Portugal ja ha començat a prendre mesures per no tenir un sobreestoc de vi mentre que, a Itàlia, hi ha cellers a qui el clima ha castigat tant que esperen perdre més d’una tercera part de la producció. Situacions molt diverses però que se sumen a les diverses casuístiques que, a diversos grans productors de vi, estan posant el sector en una posició molt delicada.

Més notícies
Notícia: Un viatge per la Itàlia del vi explorant com afronta el canvi climàtic
Comparteix
Els projectes desenvolupats allà són semblants als que s'estan implementant a casa nostra
Notícia: La Rioja vol destil·lar més per desfer-se de l’excedent de vi
Comparteix
La UAGR també vol ajudes pels productors que s'han trobat amb els magatzems a vessar
Notícia: El govern francès promet 160 milions en ajudes als productors de vi
Comparteix
Els preus s'han desplomat a causa de la sobreproducció i canvis en els consumidors
Notícia: Productors francesos afegeixen aigua al most per diluir-ne l’alcohol
Comparteix
Malgrat no ser una pràctica legal, hi ha qui la fa igualment i altres demanen permetre-ho

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa