El govern francès està preparant una inversió de 160 milions d’euros en ajudar els productors de vi del país, que demanen ajuda per arrencar ceps i convertir els excedents de producció en alcohol industrial per salvar els seus negocis. Especialment a la regió de Bordeus, les vendes i, per tant, els preus s’han desplomat, desencadenant una gran crisi causada en part per la sobreproducció però també per canvis en el comportament dels consumidors.
El consum intern ha patit una caiguda dramàtica
Durant els darrers 60 anys, el consum de vi a França ha caigut aproximadament un 60%. Si bé en el cas del vi blanc i el rosat les vendes només han caigut un 3-4%, en el cas del vi negre el descens ha estat dramàtic. Segons una enquesta duta a terme per RTL l’any passat, només en la darrera dècada el consum de vi negre s‘ha reduït un 32%, especialment en la població d’entre 18 i 35 anys.
Entre les raons hi ha la reducció del consum de carn vermella, el fet que dinar en família cada cop més menys habitual i també que hi ha més pares i mares solters que no volen beure sols. A més, també cal tenir en compte que França és un dels mercats de begudes sense alcohol que està creixent més ràpidament. Una tempesta perfecta pel segon productor de vi més gran del món després d’Itàlia.

Les exportacions no compensen la reducció del mercat francès
Tot i que el consum intern ha estat compensat pel creixement continuat de les exportacions, especialment als Estats Units i el Japó, no tots els productors se n’han beneficiat igual, i algunes regions han patit reduccions enormes de la demanda i un problema de sobreproducció mentre altres no han tingut prou existències com per satisfer tots els compradors potencials. És per això que aquesta mateixa setmana el ministeri d’Agricultura ha anunciat que invertirà 160 milions d’euros en destil·lar tot aquest vi sense vendre per convertir-lo en alcohol industrial, que serà venut a les empreses farmacèutiques i cosmètiques del país.
Demanen arrencar 15.000 hectàrees de vinya
No obstant això, alguns productors de Bordeus consideren que això no és suficient i demanen compensacions de 10.000€ per hectàrea. Consideren que cal arrencar part dels ceps per reduir la producció i cultivar altres productes. De fet, creuen que per solucionar el problema caldria arrencar 15.000 hectàrees de vinya. A dia d’avui, el sector del vi dóna feina a mig milió de persones a França i, segons la Comissió Nacional Interprofessional del Vi, durant la propera dècada es podrien perdre 150.000 llocs de treball si no s’hi posa remei.