VadeVi
El govern francès promet 160 milions en ajudes als productors de vi
  • CA

El govern francès està preparant una inversió de 160 milions d’euros en ajudar els productors de vi del país, que demanen ajuda per arrencar ceps i convertir els excedents de producció en alcohol industrial per salvar els seus negocis. Especialment a la regió de Bordeus, les vendes i, per tant, els preus s’han desplomat, desencadenant una gran crisi causada en part per la sobreproducció però també per canvis en el comportament dels consumidors.

El consum intern ha patit una caiguda dramàtica

Durant els darrers 60 anys, el consum de vi a França ha caigut aproximadament un 60%. Si bé en el cas del vi blanc i el rosat les vendes només han caigut un 3-4%, en el cas del vi negre el descens ha estat dramàtic. Segons una enquesta duta a terme per RTL l’any passat, només en la darrera dècada el consum de vi negre s‘ha reduït un 32%, especialment en la població d’entre 18 i 35 anys.

Entre les raons hi ha la reducció del consum de carn vermella, el fet que dinar en família cada cop més menys habitual i també que hi ha més pares i mares solters que no volen beure sols. A més, també cal tenir en compte que França és un dels mercats de begudes sense alcohol que està creixent més ràpidament. Una tempesta perfecta pel segon productor de vi més gran del món després d’Itàlia.

El consum de vi negre a França ha caigut un 32% en la darrera dècada | iStock

Les exportacions no compensen la reducció del mercat francès

Tot i que el consum intern ha estat compensat pel creixement continuat de les exportacions, especialment als Estats Units i el Japó, no tots els productors se n’han beneficiat igual, i algunes regions han patit reduccions enormes de la demanda i un problema de sobreproducció mentre altres no han tingut prou existències com per satisfer tots els compradors potencials. És per això que aquesta mateixa setmana el ministeri d’Agricultura ha anunciat que invertirà 160 milions d’euros en destil·lar tot aquest vi sense vendre per convertir-lo en alcohol industrial, que serà venut a les empreses farmacèutiques i cosmètiques del país.

Demanen arrencar 15.000 hectàrees de vinya

No obstant això, alguns productors de Bordeus consideren que això no és suficient i demanen compensacions de 10.000€ per hectàrea. Consideren que cal arrencar part dels ceps per reduir la producció i cultivar altres productes. De fet, creuen que per solucionar el problema caldria arrencar 15.000 hectàrees de vinya. A dia d’avui, el sector del vi dóna feina a mig milió de persones a França i, segons la Comissió Nacional Interprofessional del Vi, durant la propera dècada es podrien perdre 150.000 llocs de treball si no s’hi posa remei.

Més notícies
El mercat del vi català és dinàmic i presenta novetats més enllà de les noves anyades | Unsplash
La producció mundial de vi es recupera tot i la mala temporada
Comparteix
Itàlia, França i Espanya aglutinen la meitat de la producció mundial de vi
La incertesa econòmica tindrà menys efectes en el sector del vi que en molts d'altres, segons un informe
Copes contra l’IPC: beurem vi tot i la crisi?
Comparteix
Els estudis afirmen que el comportament dels compradors és diferent de la que podríem esperar
La regió vitivinícola francesa de la Xampanya està experimentant canvis importants en la normativa | Pixabay
Aproven reduir la densitat de plantació de vinyes a la Xampanya
Comparteix
L'Institut Nacional i de l'Origen i la Qualitat ha pres la decisió tot i tenir part del sector en contra
Joan Santó: «Ens estan convidant a arrencar les vinyes de raïm negre»
Comparteix
El responsable de la vinya i el vi d'Unió de Pagesos espera que la bona qualitat de la verema d'enguany en faci apujar el preu fins a 60 cèntims el quilo

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa