VadeVi
La Rioja vol destil·lar més per desfer-se de l’excedent de vi
  • CA

La Unió d’Agricultors i Ramaders de La Rioja (UAGR per les seves sigles en castellà) ha demanat al govern espanyol que augmenti els volums permesos per a l’elaboració de destil·lats per tal de desfer-se de l’excedent de producció de vi que pateix. A més, l’organització també vol que la Moncloa proporcioni ajudes econòmiques als productors que s’han trobat amb els magatzems a vessar.

Els cellers de la DOQ s’han trobat amb un gran excés de vi que no han venut i de què es volen desfer tan ràpidament com puguin. Si més no, ho haurien de fer abans de la verema de 2023, per tal de tenir un nivell d’estocs acceptable.

La Rioja té un excedent d’un centenar de milions de litres de vi

Els cellers s’han de desfer de 100 milions de litres de vi

És per això que han fet aquestes dues demandes, a què també s’ha sumat ARAG-ASAJA, és a dir, l’Associació Riojana d’Agricultors i Ramaders. D’una banda, volen tenir permís per destil·lar el vi que tenen als cellers. Alguns d’ells tenen dues veremes als magatzems i, segons sembla, s’haurien de desfer aproximadament de 100 milions de litres de vi.

El problema, a més, no és només d’emmagatzematge, és clar, sinó de preus: ja fa tres campanyes que molts viticultors estan cobrant per sota del preu de cost, i és per això que es demanen ajudes per eliminar el producte del mercat esperant que s’aconsegueixin recuperar les vendes. Així, el finança,ent de la verema en verd i augmentar la quantitat destinada a la destil·lació sembla que són les dues sortides que prefereix el sector del vi a La Rioja per sortir d’aquesta crisi.

Vins negres als lineals del supermercat Primaprix, la majoria D.O Rioja
La DOQ Rioja pateix un excés de producció de vi que pot ser molt perillós

El sector demana ajuda a Madrid i a Brussel·les

De moment el ministre espanyol d’Agricultura, Luis Planas, no s’ha pronunciat en aquest sentit. Un fet que omple d’incertesa una situació que fa temps que dura. De fet, el conseller de Finances del govern de La Rioja, Celso González, fins i tot va demanar ajuda al sector agrícola a la Comissió Europea, justificant-la en els efectes que han tingut en el sector tant la invasió russa d’Ucraïna com el canvi climàtic.

Més notícies
Postal de vinyes de tardor a La Rioja | Foto: Govern La Rioja
Samantha Hudson confessa que ‘no sap’ ubicar La Rioja i les xarxes bullen
Comparteix
La cantant i actriu ha incendiat Twitter quan ha manifestat desconeixement sobre geografia espanyola
El festival ofereix tradicionalment kalimotxo  fet amb vi d'un celler de La Rioja | Getty
La Rioja reivindica el kalimotxo de qualitat
Comparteix
El Festival Fárdelej, a Arnedo, fa anys que organitza una mostra preparant 'el còctel' fet amb vi de la màxima qualitat
La Rioja Alabesa | Wikimedia Commons
Els cellers bascos volen independitzar-se de La Rioja
Comparteix
Més de cinquanta productors alabesos volen permís de la UE per formar la seva pròpia DO, "Arabako Mahastiak/Viñedos de Álava"
“Tenir rioja com a distinció de qualitat és mostra de provincianisme total”
Comparteix
Josep Lluís Carod Rovira és un gran aficionat al món del vi, i els de la DO Montsant són els que mai li manquen a taula

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa