La Unió d’Agricultors i Ramaders de La Rioja (UAGR per les seves sigles en castellà) ha demanat al govern espanyol que augmenti els volums permesos per a l’elaboració de destil·lats per tal de desfer-se de l’excedent de producció de vi que pateix. A més, l’organització també vol que la Moncloa proporcioni ajudes econòmiques als productors que s’han trobat amb els magatzems a vessar.
Els cellers de la DOQ s’han trobat amb un gran excés de vi que no han venut i de què es volen desfer tan ràpidament com puguin. Si més no, ho haurien de fer abans de la verema de 2023, per tal de tenir un nivell d’estocs acceptable.
Els cellers s’han de desfer de 100 milions de litres de vi
És per això que han fet aquestes dues demandes, a què també s’ha sumat ARAG-ASAJA, és a dir, l’Associació Riojana d’Agricultors i Ramaders. D’una banda, volen tenir permís per destil·lar el vi que tenen als cellers. Alguns d’ells tenen dues veremes als magatzems i, segons sembla, s’haurien de desfer aproximadament de 100 milions de litres de vi.
El problema, a més, no és només d’emmagatzematge, és clar, sinó de preus: ja fa tres campanyes que molts viticultors estan cobrant per sota del preu de cost, i és per això que es demanen ajudes per eliminar el producte del mercat esperant que s’aconsegueixin recuperar les vendes. Així, el finança,ent de la verema en verd i augmentar la quantitat destinada a la destil·lació sembla que són les dues sortides que prefereix el sector del vi a La Rioja per sortir d’aquesta crisi.
El sector demana ajuda a Madrid i a Brussel·les
De moment el ministre espanyol d’Agricultura, Luis Planas, no s’ha pronunciat en aquest sentit. Un fet que omple d’incertesa una situació que fa temps que dura. De fet, el conseller de Finances del govern de La Rioja, Celso González, fins i tot va demanar ajuda al sector agrícola a la Comissió Europea, justificant-la en els efectes que han tingut en el sector tant la invasió russa d’Ucraïna com el canvi climàtic.