Els vins catalans tenen una personalitat única que traspassa fronteres. Durant la destacada fira vitivinícola Barcelona Wine Week (BWW), el crític britànic Tim Atkin, reconegut Master of Wine, va deixar entreveure que els vins elaborats a Catalunya no tenen res a envejar a altres regions del món. En la presentació de la seva ja cèlebre Catalan Wines Special Report 2025, Atkin va destacar que les varietats més emblemàtiques del territori, com el Xarel·lo o el Sumoll, “fan de Catalunya una zona vitivinícola especial”. Així doncs, el seu informe reconeix els vins que han assolit l’excel·lència, així com els projectes que donen suport al territori, captivant tant als locals com als amants del vi de fora.
Entre les diferents pàgines de l’informe es van atorgar 12 certificats de reconeixement a vins i professionals destacats del món vitivinícola català. A més, l’Associació Vinícola Catalana és qui lidera la iniciativa i coordinació del projecte, reforçant el prestigi del vi català a escala internacional. Totes les persones i projectes van passar una avaluació dura i rigorosa després d’una avaluació rigorosa per part de l’equip del crític que ja és considerat una de les personalitats més influents en el món del vi a escala internacional.
Llistat de premis:
- Millor Vi Blanc: Enric Soler Espenyalluchs 2023
- Millor Vi Negre: Vall Llach Mas de la Rosa 2023
- Millor Vi Rosat: Coreografia Rosat 2023
- Millor Vi Dolç: Castell del Remei Dolç de Verema Tardana
- Millor Vi Generós: Scala Dei Vi Ranci NV
- Millor Cooperativa: Celler Masroig
- Millor Enòloga: Sara Pérez
- Millor Enòloga Jove: Carlota Pena Casacuberta
- Millor Vi Negre amb millor relació qualitat-preu: Lafou El Sender 2023
- Millor Vi Blanc amb millor relació qualitat-preu: Sant Josep Vins Roc Singulars Blanc 3 anys Lleva 2024
- Millor Viticultora: Anna Espelt
- Llegenda: Álvaro Palacios
En l’informe també hi van tenir cabuda els millors escumosos catalans, que es van presentar just després en el Catalan Sparkling Special Report elaborat per Tom Hewson:
- Millor elaborador d’escumós: Recaredo
- Millor escumós Entry-Level: Cygnus Sador d’U mes U
- Millor escumós premium: Alta Alella Laietà 2019
- Millor escumós super premium: Miquel Pons Montargull Criança amb suro 2018
- Millor escumós rosat: Guilera Far de Las Plèiades
- Millor escumós Prestige and Library: Gramona Enoteca 2006
- Millor escumós Value Award: Raventós i Blanc, Blanc de Blancs 2022
- Millor Cava: Can Sala 2013, Cava de Guarda Superior Gran Reserva de Família Ferrer
- Millor Corpinnat: Llegat Familiar 2011 de Llopart
- Millor Clàssic Penedès: Pedregar 2017 d’ AT Roca
El celler Masroig, la millor cooperativa
L’esperit cooperatiu del celler Masroig ha fet que s’emporti el premi a Millor Celler Cooperatiu de l’Any a l’informe del prestigiós periodista. L’empresa vitivinícola amb més de 100 anys d’història ha estat la premiada pel crític després que es consideri que la seva feina en termes de cooperativisme és essencial i repercuteix de manera directa amb les condicions laborals dels treballadors i, a més, es trasllada a l’ampolla. Aquest guardó, que es va entregar en mà als propietaris del celler és un reconeixement que “ajuda a continuar tirant endavant un projecte que és part de tot un poble”, tal com van anunciar.

“El nostre objectiu és elaborar un bon producte sense deixar al marge el respecte per la tradició i mostrar el caràcter propi que el defineix”. Aquest és un dels mantres del celler Masroig. Fundat l’any 1917 és, actualment, un dels cellers més importants de la Denominació d’Origen Montsant, a la comarca del Priorat. El projecte centenari, no només tracta de fer valdre els seus productes, sinó que també busca la manera d’enaltir el territori. “Treballem molt i molt dur per portar els nostres vins a les taules, i aquest reconeixement a la nostra feina és una empenta molt important”, afirmen des del celler Masroig.
Situat al municipi El Masroig, amb al voltant d’uns 400 habitants, la cooperativa treballa per transmetre la seva filosofia. “Entendre el vi com un element imprescindible en el nostre dia a dia”, asseguren en la seva pàgina web. Des dels inicis, s’ha plantejat com un projecte per ajudar al poble i sobretot donar suport al territori. Ara bé, a la cooperativa fan molt més que vi. Entre les diferents activitats que proposen hi ha diferents esdeveniments d’enoturisme, com per exemple tasts i fins i tot experiències gastronòmiques. A més, també disposen d’un molí centenari des d’on fan el seu oli d’oliva arbequina. “Emparat sota la Denominació d’Origen Protegida Siurana, el nostre molí produeix un oli de qualitat Verge Extra de reconegut prestigi mundial”, confirma la cooperativa en la seva pàgina web.