La relació del territori DO Montsant -com el de la resta de Catalunya- amb la vinya i el vi ve de lluny. Fa mirar enrere en el temps, i gràcies a escrits i registres que s’han anat conservant, es realça el valor de l’època romana, que en part poden explicar per exemple les restes recuperades d’un assentament romà al municipi de Marçà, on van quedar al descobert algunes àmfores que s’utilitzaven per a conservar el vi. La gran expansió de la vinya, això sí, s’escriu a partir de l’edat mitjana, quan el treball del cep s’estén cap als pobles i termes que actualment abraça la denominació d’origen.
Va ser durant la cristianització, de la mà dels monjos cartoixans de Scala Dei, quan el conreu va esdevenir indissociable d’aquesta terra. Ells van aportar noves tècniques de conreu que van potenciar el creixement de les vinyes per tota la zona. De fet, la implantació de la Cartoixa (1194) va ser prou important per a donar nom a tota una comarca geogràfica: Priorat, que significava les terres del prior.

El valor del paisatge i el cooperativisme
La comarca del Priorat ha estat tradicionalment agrícola, amb un pes específic del sector del vi, que es veu representat en més de dos-cents projectes i dues denominacions d’origen que hi conviuen: la DO Montsant i la Denominació d’Origen Qualificada Priorat. Sigui com sigui, aquest valor vitivinícola se suma a la riquesa patrimonial d’un paisatge que sempre ha estat considerat, en aquesta regió, com un dels béns més preuats i amb més urgència per cuidar i mantenir per a llegar-lo a les futures generacions.
És, per a ells, doncs, un element d’identitat, un valor cultural més. Que se significa, entre d’altres, amb projectes de coneixement de l’entorn, la zonificació i els estudis de sòls que els ajuden a conèixer i treballar la terra amb més encert i amb mirada de futur. Precisament un d’aquests projectes, fruit de la col·laboració entre la DO Montsant i altres institucions, pretén impulsar la Candidatura Priorat-Montsant-Siurana, mosaic mediterrani, per a entrar a la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO, i demostrar la vàlua d’un model agrícola que, segons els ideòlegs, “ha sabut harmonitzar la tradició agrària mediterrània encara viva i la innovació i la creativitat amb projecció de futur”.
En l’actualitat, a la DO Montsant hi conviuen des de grans cooperatives fins a iniciatives familiars, passant per cellers privats de diversa grandària i productors que elaboren vins de les seves pròpies vinyes fent servir les instal·lacions d’altres cellers. Un model de convivència en el qual agafen pes catedrals modernistes com les de Falset i Cornudella, totes dues de l’any 1919, que continuen en actiu i fent valdre projectes cooperatius que van començar a gestar-se tot just després de la fil·loxera i de la pèrdua de milers d’hectàrees de vinya per culpa d’aquesta plaga mundial.
La DO més jove de Catalunya
Les vinyes velles, cuidades com autèntics tresors, acumulen Història amb majúscules. La Denominació d’Origen Montsant és la DO més jove de Catalunya, fundada l’any 2000, i potser aquesta joventut li atorga un entusiasme que la projecta amb fermesa cap al futur. Inicialment, quan es va crear, eren 28 cellers, ara superen la cinquantena i una producció que supera els cinc milions d’ampolles l’any.
Pel que fa als vins, en surten productes “que parlen de clima mediterrani, d’orografia accidentada, de variabilitat de sòls, i de varietats de raïm diferents”. És terra de blancs, de garnatxes i macabeus, però sobretot de negres, amb un significant predomini d’aquestes últimes, que poden suposar fins al 90% de la producció total de la regió. Entre les varietats també dominants, la garnatxa i la carinyena, moltes d’elles nascudes de vinyes velles, que són dues de les més ben adaptades al territori i sobre les quals l’entitat del vi ha volgut construir i explicar la seva identitat.

Per tot això, pels anys d’història, per l’estima i cura del paisatge també des de la DO Montsant es pot afirmar que a Catalunya, el vi és cultura. Una cultura que el Govern vol donar a conèixer a través de la campanya de vi català més ambiciosa fins al dia d’avui, de la mà del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de l’INCAVI i que es va desplegant a partir de diverses accions promocionals, entre les quals, aquest espot.
Fitxa tècnica
- 1.805 hectàrees de vinya plantades
- 56 cellers
- Varietats de raïm blanques autoritzades: Garnatxa blanca, Macabeu, Garnatxa roja, Macabeu, Pansal, Moscatell de gra petit, Picapoll blanc i Parellada.
- Varietats negres autoritzades: Garnatxa negra, Carinyena, Ull de llebre, Syrah, Merlot, Cabernet sauvignon, Garnatxa peluda, Monsatrell i Picapoll negre.
- Més informació, a la web de CatalanWines.com
